• Hietalahden kauppahallissa.Kuva:Helsingin kaupungin materiaalipankki/Erno Launis
Share

Design- ja ruokakierros

Raitiovaunu numero kuusi kulkee Hietalahdesta Arabianrantaan. Se sopii erityisesti designista, kulttuurista ja ruoasta kiinnostuneille.

Reitin eteläpään varrella sijaitsee Design District, joka on varsinainen designin mekka. Reitin koillispäässä on kovaa vauhtia kasvava Arabianrannan alue, jossa taide on tuotu osaksi alueen jokapäiväistä elämää. Reitin varrella on myös teattereita, museoita ja kauppahalleja.

Nähtävyyksiä reitin varrella:

Hietalahden kauppahalli
Sinebrychoffin taidemuseo
Design District
Ateneumin taidemuseo
Suomen Kansallisteatteri
Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha
Hakaniemen kauppahalli
Teurastamo
Arabia
Tapio Wirkkalan puisto

Kutosen eteläisen päätepysäkin liepeillä voi ihmetellä karua, mutta komeaa Hietalahden telakkaa. Sen kupeessa komeilee jugend-tyylinen Hietalahden kauppahalli, joka on monen vuoden tauon jälkeen taas herkkusuiden käytössä. Sen edustalla oleva Hietalahden tori puolestaan isännöi yhtä kaupungin parhaista kirpputoreista. Hietsun kirppikseltä voi löytää monenlaisia aarteita.

Käännyttäessä puiden reunustamalle Bulevardille, voidaan suunnata Sinebrychoffin taidemuseoon. Sen takana olevaan Sinebrychoffin puistoon paistaa kesäisin aurinko myöhään iltaan. Kadun toisella puolella on Aleksanterin teatteri, jossa järjestetään vierailevien kokoonpanojen esityksiä. Pohjoista kohti liikuttaessa kannattaa pistäytyä Café Ekbergissä, joka on yksi kaupungin vanhimmista kahviloista. Erityisesti Bulevardin ympärille levittäytyvä Design District -niminen designkeskittymä on täynnä mielenkiintoisia liikkeitä, gallerioita ja museoita.

Mannerheimintien alussa sijaitsee Ruotsalainen teatteri, Svenska Teatern. Sen vieressä on yksi kaupungin parhaista ruokakaupoista, Stockmannin herkku. Kaivokadulle käännyttäessä voi jäädä kyydistä Rautatieaseman pysäkillä. Sen vieressä Rautatientorin ympärillä sijaitsevat suomalaisen taiteen tyyssijat: Ateneumin taidemuseo ja Suomen Kansallisteatteri.

Siirryttäessä reitillä pohjoiseen, tullaan Kaisaniemeen ja Hakaniemeen. Varsapuistikon pysäkiltä voi poiketa Helsingin yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan ihastelemaan tuttuja ja tuntemattomia kasveja. Hakaniemen torilla Hakaniemen pysäkin vieressä komeilee lähes satavuotias Hakaniemen kauppahalli. Siellä on erinomaisia erikoismyymälöitä, joista saa asiantuntevaa palvelua ja laadukkaita raaka-aineita. Torilla kannattaa sään salliessa nauttia torikahvit. Kivenheiton päässä torilta Eläintarhanlahden rannalla majailee Helsingin kaupunginteatteri.

Lautatarhankadun pysäkiltä kannattaa suunnata Teurastamon alueelle, josta on hyvää vauhtia muodostumassa Helsingin uusi ruokakeskittymä. Seuraavaksi matka voi jatkua jälleen Hämeentietä pitkin koilliseen. Lyhyen kävelymatkan päässä Kyläsaarenkadun pysäkiltä on Kumpulan kasvitieteellinen puutarha. Sen vieressä sijaitsee myös kaupunkilaisten oma keidas, Kumpulan siirtolapuutarha. Siellä voi käydä ihastelemassa kauniita istutuksia ja marjapensaita, kunhan muistaa kunnioittaa mökkiläisten yksityisyyttä, sillä siirtolapuutarhan palstat ovat yksityisaluetta.

Reitti päättyy Arabiaan. Arabiankadun pysäkin kupeessa sijaitsevassa Arabiakeskuksessa (Hämeentie 135) on Arabian tehdas sekä tehtaanmyymälä. Samasta rakennuksessa on myös muun muassa Opa Muurikan ja Pentikin tehtaanmyymälät. Arabian museossa voi tutustua yrityksen historiaan ja tuotantoon. Myös tehtaassa järjestetään opastettuja vierailuja. Läheltä löytyy myös Taideteollinen korkeakoulu, josta valmistuu uusia lahjakkaita suunnittelijoita ja tekijöitä.

Reitin päätepysäkillä ja samannimisellä Arabianrannan asuinalueella kulttuuri on tuotu osaksi ihmisten arkea, ja se on merkittävä design-keskittymä. Mielenkiintoisiin töihin voi törmätä ympäri kaupunginosaa. Osana World Design Capitalia, Arabianrantaan avattiin vuonna 2012 Tapio Wirkkalan puisto.