• Jugendtalo Helsingissä. Kuva: Helsingin kaupungin materiaalipankki/Esko Jämsä
Share

Raitiovaunu 4: Arkkitehtuurikierros Katajanokalta Munkkiniemeen

Raitiovaunu numero neljä kulkee Katajanokalta Munkkiniemeen. Se on erityisen mielenkiintoinen kaikille arkkitehtuurista kiinnostuneille, sillä sen varrella on paljon eri tyylisuuntia edustavia rakennuksia. Katajanokka on jugend-arkkitehtuurin helmi. Munkkiniemessä puolestaan on useita Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. Lisäksi reitin varrella on lukuisia muita Aallon töitä.

Nähtävyyksiä reitin varrella:

Uspenskin katedraali
Senaatintori ja Torikorttelit
Tuomiokirkko
Kiasma
Finlandia-talo
Eduskuntatalo
Kansallismuseo
Suomen Kansallisooppera
Olympiastadion
Alvar Aallon talo
Alvar Aallon ateljee

Nelosen eteläisen päätepysäkin vieressä sijaitsee Helsingin pääarkkitehdin C.L. Engelin suunnittelema Merikasarmi, jossa sijaitsee Suomen ulkoasiainministeriö. Sen takana voi kesäisin käydä katsomassa jäänmurtajia, jotka lähtevät talveksi toisaalle töihin. Ennen matkan jatkamista, esimerkiksi Kauppiaankadun pysäkiltä, kannattaa vielä käydä kiertelemässä Kauppiaankadun ympäristössä, jossa on jugend-rakennuksia vieri vieressä.

Seuraavaksi vastaan tulee kallion päällä kohoava Uspenskin katedraali. 1800-luvun puolivälin vaiheilla rakennettu bysanttilais-venäläinen katedraali on Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko. Sitä vastapäätä kadun toisella puolella on 1960-luvulla valmistunut Alvar Aallon suunnittelema marmoripeitteinen Stora Enson pääkonttori.

Raitiovaunun kääntyessä Aleksanterinkadulle tullaan pian Senaatintorille, jota reunustavat C.L. Engelin suunnittelemat uusklassismia edustavat Valtioneuvoston linna, Helsingin yliopiston päärakennus ja osa Torikortteleiden rakennuksista. Senaatintorin takaa länsilaidalta löytyy myös Engelin käsialaa oleva Kansalliskirjasto. Senaatintorin kuningas, Helsingin Tuomiokirkko, kohoaa portaiden huipulla. Aleksanterinkatua edetessä voi käydä katsastamassa Fabianinkadulla Alvar Aallon suunnitteleman, nykyisen Nordea-pankin läntisen osan. Aleksanterinkadun lähellä sijaitsee myös muita Aallon rakennuksia: Keskuskadulla Rautatalo ja Akateeminen kirjakauppa.

Seuraavaksi käännytään Mannerheimintielle, jonka varrella on 1930-luvulla valmistuneet funktionalismia edustavat Lasipalatsi ja Postitalo. Nykyarkkitehtuuria ovat puolestaan nykytaiteen museo Kiasma sekä alueen uusin tulokas Musiikkitalo. Osana kasvavaa kulttuurikeskittymää on myös itseoikeutetusti Alvar Aallon suunnittelema vuonna 1971 valmistunut Finlandia-talo. Kadun toisella puolella Arkadianmäellä komeilee 1920-luvun klassismia edustava Eduskuntatalo ja sen vieressä kansallisromanttisuutta edustava, vuonna 1916 yleisölle avattu Suomen Kansallismuseo.

Mannerheimintietä eteenpäin kuljettaessa vastaan tulee 1990-luvun alussa valmistunut Suomen Kansallisooppera. Oopperan pysäkiltä on lyhyt kävelymatka myös alun perin vuoden 1940 Helsingin kisoja varten rakennetulle funktionalismia edustavalle Olympiastadionille. Hieman etäämmällä, Nordenskiöldinkadulla, Kansaneläkelaitoksen pysäkin läheisyydessä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo.

Paciuksenkaaren pysäkiltä voi lähteä kohti Seurasaaren ulkoilmamuseota. Vehreiden Johannesbergintien ja Tamminiementien varrella voi ihastella kauniita pitsihuviloita. Tamminiementiellä on myös jugend-tyylinen Tamminiemi, jossa sijaitsee Urho Kekkosen museo.

Reitin luoteispäässä Munkkiniemessä sijaitsevat sekä Alvar Aallon kotina toiminut Riihitien talo (Riihitie 20) että Alvar Aallon ateljee (Tiilimäki 20), jossa hän työskenteli. Molempiin museoihin pääsee kävellen Tiilimäen pysäkiltä. Riihitiellä numerossa 12-14 on myös Aallon suunnittelemia kerrostaloja. Reitti päättyy Café Torpanrantaan, joka on lyhyen kävelymatkan päässä Tiilimäen pysäkiltä.

Lue lisää:

Ratikalla ympäri kaupungin

Raitiovaunu 6: Design- ja ruokakierros Hietalahdesta Arabianrantaan