• Suomi100-juhlavuoden tapahtumiin voi osallistua Helsingissä vuonna 2017. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumat Helsingissä

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlaa vietetään vuonna 2017 laajalla ja monipuolisella ohjelmalla. Itsenäisyyden juhlavuoden teema on Yhdessä, ja se on avoin kaikille suomalaisille ja Suomen ystäville. 

Helsingissä juhlavuoden tapahtumiin voi osallistua pitkin vuotta: 

Uuden vuosisadan bileet
Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi käynnistyy heti uudenvuoden aattona 31.12. tasavallan sydämessä Helsingin Töölönlahdella ja Ylen juhlalähetyksellä koko Suomessa. Illan runsas ohjelma tarjoaa iloisia yllätyksiä kaiken ikäisille. Tapahtumat alkavat jo iltapäivällä, ja keskiyöhön huipentuvat bileet kutsuvat kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät tanssimaan ja laulamaan Suomi uudelle vuosisadalle.

Lux Helsinki tammikuussa
Vuoden pimeimmän ajan valonpilkahdus Lux Helsinki valaisee keskustan tutut rakennukset näyttävällä valotaiteella 5.–9. tammikuuta 2017. Talvinen kaupunkifestivaali on maksuton ja sopii koko perheelle. 

Helsingin kaupunginorkesterin loppiaiskonsertti
Helsingin kaupunginorkesterin perinteisessä loppiaiskonsertissa soitetaan kotimaisen elokuvan klassikkosävelmiä rakkaudesta. Satavuotiaan Suomen kunniaksi pidettävä Rakkautta riippakoivun alla -konsertti järjestetään Musiikkitalossa 6. tammikuuta klo 15. 

Modernia elämää! HAMissa
Helsingin taidemuseo HAM juhlistaa Suomen itsenäisyyttä esittelemällä suomalaista modernismia kansainvälisessä kontekstissa. Modernia elämää! -näyttely yhdistää arkkitehtuuria, muotoilua, valokuvaa ja kuvataidetta ja kertoo samalla siitä, miten monimuotoinen modernismi vaikutti suomalaiseen yhteiskuntaan ja taiteisiin. Näyttely aukeaa 3. maaliskuuta ja on auki 30. heinäkuuta asti. 

Taitoluistelun MM -kisat
Suomen satavuotisjuhlavuoden urheilutapahtumiin kuuluu Taitoluistelun MM-kisat, jotka luistellaan Helsingissä 29. maaliskuuta – 2. huhtikuuta. Maailman parhaita taitoluistelijoita pääsee Helsingissä näkemään Hartwall Arenalla. 

Eliel Saarisen Helsinki -näyttely
Helsingistä on tullut suurkaupunki! -näyttely kertoo arkkitehti Eliel Saarisen työstä itsenäisen Suomen rakentajana ja kaupunkisuunnittelun pioneerina Helsingissä. Näyttely aukeaa Laituri-näyttelytilassa 1. kesäkuuta ja on avoinna yleisölle 30. syyskuuta asti. 

Suomi 100 – kaikki laulavat 12.6. 
Helsingin kaupunginorkesteri kutsuu koko Suomen laulamaan yhdessä Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta. Musiikkitalossa järjestettävä yhteislaulukonsertti Suomi 100 kaikki laulavat lähetetään suorana lähetyksenä ympäri Suomea.

Helsinki-päivä 12.6.
Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta juhlitaan pääkaupungin syntymäpäivää yli sadan maksuttoman tapahtuman voimin eri puolilla kaupunkia.

Suomalainen metsä Korkesaaressa
Korkeasaaren eläintarha esittelee suomalaisen luonnon monimuotoisuutta kolmen hehtaarin suuruisella Suomalainen metsä – Finnish Forest -alueella, joka sijaitsee saaren eteläisessä osassa. Kallioista saaristomäntymetsää edustavalla teema-alueella voi nähdä susia lukuun ottamatta kaikki Suomen suurpedot sekä monia uhanalaisia pikkunisäkkäitä ja lintuja. Alue aukeaa yleisölle keväällä 2017.

Maailman suurimmat kyläjuhlat 
Maailman suurimmat kyläjuhlat järjestetään 25.–27. elokuuta, kun Suomen suureen syntymäpäivään on jäljellä 100 päivää. Sadat tekijät ympäri Suomen luovat omannäköisiään kyläjuhlia, joita on luvassa kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa. Voit osallistua tapahtumaan järjestämällä juhlat itse tai nauttia valmiiksi katetusta pöydästä. 

Silta – terveisiä kahdesta tasavallasta -näyttely  
Virka-galleria juhlistaa Suomen ja Viron satavuotista itsenäisyyttä sekä historian valossa että taiteen keinoin Silta – terveisiä kahdesta tasavallasta -näyttelyllä, joka aukeaa 13. lokakuuta. Näkökulmiksi on valittu tavallisten suomalaisten ja virolaisten keskinäinen yhteydenpito sekä itsenäisyyskulttuuri. 

Stadin Silakkamarkkinat
Lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina käynnistyy Helsingin vanhin perinnetapahtuma Stadin Silakkamarkkinat, joka tuo kalastajat ja saaristolaistunnelman Helsingin kauppatorille ja Etelä-Satamaan.

Kalevalanmaa-balettispektaakkeli
Kansallisooppera ja -baletti juhlistavat yhdessä Suomi100 -merkkivuotta Kalevalanmaa-baletilla. Kansallisbaletin taiteellisen johtajan Kenneth Greven uusi teos Suomen historiasta ja tulevaisuudesta ylittää taidemuotojen rajoja ja haastaa löytämään sisun uudelleen. Baletti nähdään ensi-illassa 3. marraskuuta 2017.