• (c) Jussi Hellsten/Helsinki365
Share

Helsingin ruokakulttuurihistoria

Helsingin ravintolakulttuuri peilaa suomalaisen ruokakulttuurin kehitystä. Nuoren pääkaupungin ravintolaelämä käynnistyi vähitellen 1800-luvun alussa. Kaupunkilaisia kestitettiin kaupunginkellarissa ja Töölön ravintolassa. Pian Helsinkiin tultiin viettämään myös kansainvälistä kylpyläelämää. Kaivohuoneella juotiin päivisin terveysvesiä ja iltaisin samppanjaa, ylioppilaat huvittelivat Kaisaniemessä ja turistit ruokailivat Esplanadikappelissa.

Vuosisadan lopulla sosiaalinen elämä siirtyi vähitellen kodeista ravintoloihin

Maan vaurastuessa elinkeinoelämä monipuolistui. Pitkien työmatkojen takia useat ihmiset eivät menneet kotiin lounaalle vaan söivät työpaikan lähelle syntyneissä vaatimattomissa ruokapaikoissa.

Kämpin, Seurahuoneen ja Fennian hotelleissa nautittiin vuosisadan vaihteessa loistokkaita illallisia. Naiset eivät voineet osallistua rientoihin ilman miesseuraa. Kieltolaki kuritti ravintoloita vuosina 1919–1932, mutta anniskelu jatkui siitä huolimatta. Kieltolain päätyttyä viihdyttiin
cocktailien ja suurten tanssiorkesterien parissa. Helsingissä avattiin uusia ruokaravintoloita moneen makuun. Sota-aika kuitenkin katkaisi kehityksen, ja elintarvikepula leimasi ruokatarjontaa koko 1940-luvun.

Sodasta selvittyään pääkaupunki vaurastui ja kansainvälistyi

Ravintolaelämä nousi jaloilleen, ja kasvavaa asiakaskuntaa tyydyttämään perustettiin yleisravintoloita, baareja ja grilliravintoloita.
Pizzeriat ja etniset ravintolat tarjosivat uusia makuelämyksiä 1970-luvulta lähtien. Vähitellen myös suomalaisen ravintolakulttuurin kansainvälinen arvostus kasvoi, ja Helsinkiin saatiin Suomen ensimmäinen Michelin-tähti vuonna 1987. Tasokas fine dining vakiintui osaksi helsinkiläistä ravintolakulttuuria.

Kahdessasadassa vuodessa Helsinki on kasvanut monipuoliseksi ravintolakaupungiksi

Helsingin ravintolaelämää ovat 2000-luvulla vilkastuttaneet keittiömestarivetoiset ravintolat. Ranskalainen keittiö on vaihtunut pohjoisten raaka-aineiden ylistykseksi.

Keittiömestareiden yhteistyöstä kumpuava HelsinkiMenu on 13 vuoden aikana nostanut paikallisen tuotannon vuosi vuodelta paremmin esiin. Jälleen kerran ravintolat ovat toimineet suunnannäyttäjinä: lähiruoan arvostus tuo sen kaikkien ulottuville.

Helsinki ja Suomi ovat löytäneet oman ruokakulttuurinsa.