• Helsingin katukeittiökulttuuri tarjoaa helpon makumatkan ympäri maailman. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Katuruoka on rennointa herkuttelua

Helsingin katukeittiökulttuuri tarjoaa helpon makumatkan ympäri maailman.

Moni Ravintolapäivästä alkuinnostuksensa saanut pienyrittäjä polkee myyntikärryään ympäri kaupungin puistoja kesäpäivisin tai kuljettaa vaunuaan parhaisiin kohteisiin - lounasaikaan ja iltaisin toimivat eri paikat.

Arktisissa oloissa katuruoaksi luokiteltavaa helppoa syötävää tarjoavat myös kivijalkaravintolat, joita on noussut viime vuosina kaikkialle keskustaan.

Myös keittiövelho Tomi Björckiä viehättää se, että Helsingistä löytyy rentojen katuruokaloiden myötä ruokapaikkoja erityyppisiin tilanteisiin. Kierros Björckin kanssa vie meidät Meksikoon, Vietnamiin ja Lähi-itään.

Björckin ruokamatkoille katuruoka kuuluu itsestään selvänä.

- Kierrän maailmalla maistelemassa autenttisia makuja. Käyn suositusten perusteella löytämissäni ravintoloissa, mutta aina tulee maistettua myös street foodia, sitä mitä paikallisetkin syövät. Katukojuissa on yleensä eri safkat päivällä ja yöllä eli niissä tulee käytyä sekä ennen että jälkeen illallisen, Björck toteaa.

Katuruokaa himoitsevat niin herkuttelijat kuin tarkan markan reissaajatkin. Paikallinen pikaruoka on samalla pikakurssi maan keittiöön, se esittelee tyypilliset maut yksinkertaisimmillaan. Parhaimmillaan katukeittiöistä lähtöisin olevat ruokalajit jalostuvat hienoiksi elämyksiksi.

Meksikolainen Cholo toimii

Lönnrotinkadulla jo melkoisen maineen luonut piskuinen Cholo tarjoaa lyhyttä listaa: burritoja pihvi-, kana- tai kasvistäytteellä.

- Tärkeintä burritoissa on raikkaus. Hyvä että ne tehdään à la minute, tilauksesta. Mieluummin odotan vaikka vartin, jos saan näin hyvän burriton!

Björckille maittaa koko aamun kestäneiden brasilialaisen jujutsun treenien jälkeen grillatulla naudanlihalla täytetty käärö. Täytteessä on sopivasti tulisuutta ja ruokaisuutta.

- Pääraaka-aine maistuu, mutta tarvitaan paljon muutakin. Täällä on papuja, salaattia, avokadoa ja kastike, josta tulee sekä potkua että täyteläisyyttä. Kaikki on tosi freshiä, Björck kuvailee.

Toisin kuin vaikkapa Yhdysvalloissa tarjoiltava meksikolainen katuruoka, kiinteässä toimipisteessä koottava ruoka on saanut nauttia viime hetkeen asti katkeamattomasta kylmäketjusta, ja se maistuu raikkautena. Maultaan Cholon burritot vetävät vertoja Björckin makumuistoille eri mantereilta.

Cholon rinnalla toimivat moderni meksikolainen ravintola Patrona Annankadulla ja lyhyessä ajassa supersuosituksi tullut Lucha Loco Korkeavuorenkadulla. Björck pitää Patronan meksikolaista lammasruokaa katuruoan huippuelämyksenä.

- Lammasliemi ja lammastacot on sellainen annos, josta näkee, että kokki on miettinyt alusta loppuun, millainen tuotteen pitää olla, että se maistuu.

Meksikolaisen ruoan suuresta suosiosta kertoo, että helsinkiläisiä ilahduttaa nyt jo kaksi pikaruokaketjua, joiden tarjonta koostuu tacoista. Bongaa Ahorita ja Chalupa reiteiltäsi!

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Lue lisää: 

Osa 1: Vietnamilaisia kääryleitä Australian kautta kiepautettuna

Osa 2: Meze ja pita vievät Lähi-idän rikkaiden makujen ääreen

Osa 3: Marrakech Madness Sandron tapaan

Osa 4: Katuruoan kehittyneempi versio


Päivitetty 18.4.2017