• Story Vanhassa Kauppahallissa. Kuva: Jussi Hellsten/Helsinki365
Share

Kauppahallit ja torit huokuvat tunnelmaa

Torit ovat kaupungin iloisia kohtaamispaikkoja. Toreja tukevat hyvän ruoan ostospaikkoina kauppahallit. Helsinkiläisten suosimat Hakaniemen ja Hietalahden hallit sekä Vanha Kauppahalli ovat täynnä perheyrittäjien myyntipisteitä, joista saa ainutlaatuisia herkkuja. Moni kanta-asiakas tulee maakunnista ja jopa maailmalta säännöllisesti täyttämään varastonsa.

Vanha kauppahalli, juuri restauroitu
Hietalahden hallin uusi nousu
Hakaniemen halli, 100-vuotias ruokaharrastajan paratiisi

Vanha kauppahalli, juuri restauroitu

Kesällä 2014 remonttikääreistä entistä ehompana kuoriutuneeseen Vanhaan kauppahalliin Helsingin Eteläsatamassa, Kauppatorin kupeessa houkuttelevat niin vuosikymmeniä hallissa toimineet herkkumyymälät kuin tuore ravintolatarjonta.

Hallin keskitilaan avautui pohjoismaalainen kahvila-ravintola Story, jonka takana on kovan luokan ravintoloitsijoita. Matti Sarkkinen, Anders Westerholm, Teemu Aura ja Markus Hurskainen loivat rouhean leppoisan viihtymispaikan. Story-nimi viittaa Vanhan kauppahallin pitkään historiaan, ja ravintoloitsijat liittyvät historialliseen jatkumoon muun muassa käyttämällä hallin raaka-aineita. Rakkaus käsityöhön takaa persoonallisen ravintolan menestyksen.

- Teemu Aura ja Markus Hurskainen tuovat oman leipomon tuotteet, lisäksi meillä on kunnon keittiö, jossa kokkaamme aamiaista, lounasta ja päivällistä. Oman viinimaahantuonnin myötä meillä on pientilapainotteinen viinilista ja tietysti luomuolutta hanassa. Jokaisessa valinnassa on stoori taustalla, paikka velvoittaa, Westerholm kuvailee.

Meren puolelle avautui terassi. Ravintola palvelee hallin aukioloaikoina ja kesäviikonloppuisin myös myöhempään.

Hietalahden hallin uusi nousu

Hietalahden halli oli Vanhan kauppahallin remontin ajan kauppiaiden evakkopaikka. Moni kauppias ihastui halliin niin, että säilyttää myyntipisteen siellä, vaikka palaa Vanhaan kauppahalliin. Samassa yhteydessä molempien hallien kauppiaskunta myös uudistui.  

Kaupungin ravintolatarjontaan Hietalahden tunnelmallinen halli tuo pikantin lisänsä: kuhinaa riittää niin Soppakeittiössä kuin Marja Nätin ja E. Erikssonin kalatiskien lounailla. Roslundin burgerilla on vähintään epävirallinen kaupungin parhaan hampurilaisen titteli.

Hietalahden hallin kesäviikonloppuihin kuuluu kenties maan kuuluisin kirpputori. Robert's Coffeen terassikahvilasta voi tarkastella menoa laatujuomien äärellä.

Hakaniemen halli, 100-vuotias ruokaharrastajan paratiisi

Hakaniemen halli juhlii syksyllä 2014 satavuotista toimintaansa. Hallin ja torin symbioosi on Hakaniemessä saumaton: kanta-asiakkaat tulevat torikahveille jo ennen hallin avautumista.

Kauppiasyhdistyksen puheenjohtaja Pirjo Passinen, Reinin lihan yrittäjä toisessa polvessa, kertoo, että helsinkiläisten lisäksi halli houkuttelee kävijöitä niin Suomen maakunnista kuin maan rajojen ulkopuoleltakin.

- Meillä on esimerkiksi vakituisia asiakkaita Pietarista. He tulevat halliin ostoksille, koska täällä heidän vaatimuksensa yksilöllisestä palvelusta ja laadusta toteutuvat. Persoonaton palvelu ei puhuttele venäläistä, eikä kyllä suomalaistakaan halliasiakasta, Pirjo Passinen toteaa.

Hallin kattavasta tarjonnasta voi poimia kaiken, mitä herkkusuu kuvitella saattaa: kalan, kalajalosteet, monipuoliset lihat, kansainväliset deli-tuotteet, laatukasvikset, juustot Helsingistä, muualta Suomesta ja maailmalta sekä yläkerran puodeista käsityötuliaiset.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Lue lisää artikkelisarjasta:

Hakaniemen halli, ruokaharrastajan paratiisi


Päivitetty 22.2.2016

Toreja ja kauppahalleja Helsingissä