• Ravustuskausi alkaa heinäkuun lopussa. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Loppukesän illat punaisina ravuista

Suomen kesän kohokohta on monille heinäkuun loppuun ajoittuva ravustuskauden avaus. Helsingin herroille ravut maistuvat saariravintoloissa ja kaupungin kattojen yllä. Mutta ravut eivät ole vain herrojen herkkua, kertoo Karl Huttunen, joka kauppaa rapuja työkseen.

Huttusella ja hänen työkaverillaan Ville Maljasella on hyvä tuntuma helsinkiläisten ravunsyöntiin, sillä he työskentelevät Citymarket Itäkeskuksen kalaosastolla, joka pyörittää koko maan mittakaavassa merkittävää rapukauppaa.

Moni haluaa valmistaa rapunsa itse, mutta myös valmiiksi keitettyjä rapuja menee koko ajan enemmän.

Rapuilta muuttaa muotoaan

Kasvavaan kysyntään on vastattu yhä useammassa kaupassa ja ravintolassa.

- Ihmiset järjestävät taas perinteisiä rapujuhlia; syödään rapuja ja juodaan akvaviittia. Toisaalta moni käyttää rapuja raaka-aineena ja jalostaa niitä eri muotoihin, Huttunen ja Maljanen kertovat.

Ilmiö, että keitettyjen saksiniekkojen sijaan nautitaan samoja makuja toisessa muodossa näkyy myös ravintoloissa: rapu on listalla, vaikka tarjolla ei ole perusversiota.

- Pienestäkin rapumäärästä lähtee paljon makua, kun käytetään kaikki hyväksi, keitetään kuorista liemi klassisten oppien mukaan ja niin edelleen, Huttunen sanoo.

Rapu maistuu mökillä ja ravintolassa

Rapujen ammattilaisten mielestä parhaat rapujuhlat vietetään mökillä kaveriporukassa. Toisinaan on kuitenkin tyylikästä solmia solmio kaulaan ja siirtyä pääkaupungin parhaiden pöytien ääreen. Kysytpä keneltä tahansa herkuttelijalta, ei ole Ravintola Savoyn voittanutta!

- Savoyn puolesta puhuvat miljöö, näköalat, sisustus ja perinteikäs fiilis. Siellä on hyvä fiilis syödä rapuja, Maljanen ja Huttunen toteavat yhteen ääneen.

Jos on tottumaton rapujen kanssa, kaipaa neuvoja. Savoyn henkilökunnalta sekin luonnistuu.

- Tarvitaan paikallista neuvomaan, miten rapuja syödään ja mihin väliin kipataan.

Snapsit ja snapsilaulut kuuluvat rapujen syöntiin siinä missä kaulurit ja haavoille menneet sormenpäätkin. Ja laulu raikaa, esimerkiksi Savoyssa syödään rapukauden aikana heinäkuusta syyskuun loppuun jopa 15 000 isoa rapua. Se on kuitenkin pientä verrattuna rapuravintoloiden kingiin: NJK myy 60 - 70 000 rapua kaudessa.

Ravustus alkaa aina 21. heinäkuuta. Ensimmäisille illoille varauskirjat täyttyvät hyvissä ajoin. Joissakin Helsingin edustan saariravintoloissa vietetään aina rapukauden alussa ravunystävän päivää. Ravunystävän päivänä rapuja on tarjolla liki sisänostohintaan. Ennakkoon varattu rapusatsi ja rapulaulukirja takaavat, että tunnelma kohoaa kattoon.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Tutustu lisäksi:

Syö ja viihdy Helsingissä

Ruokatapahtumia Helsingissä


Päivitetty 12.7.2016