• Bliniannos Lasipalatsissa. Kuva: Sampsa Parnanen/Ampeeri Filmi
Share

Tammikuussa alkaa blinikausi

Blinit ja mäti saavat herkkusuun kielelle veden. Helsinkiläiseen talveen bliniviikot ovat kuuluneet jo yli kymmenen vuoden ajan. Venäjältä lähtöisin olevat blinit paistetaan Helsingin ravintoloissa paksuiksi, kuohkeiksi, rapeapintaisiksi letuiksi, joiden katkeamaton virta tyydyttää herkuttelijoiden himot.

Blinisesonki on syntynyt samoihin aikoihin ja samasta tarpeesta kuin aitoja suomalaisia makuja ja sesonkeja korostava HelsinkiMenu, jonka helsinkiläiset keittiömestarit loivat ensi kertaa vuonna 2000. Pitkään unohduksissa olleet sesongit haluttiin esiin. Ravintola Lasipalatsin - ja muiden ravintoloiden - keittiökalenteriin blinit kuuluvat vuoden synkimpään aikaan.

- Blinit tuovat juhlan alkuvuoteen. Ne sopivat kylmään vuodenaikaan, Lasipalatsin keittiöpäällikkö Petri Simonen toteaa.

Simonen on antautunut blineille vuodesta 2006 lähtien heti joulun jälkeen. Show alkaa taikinan käyttämisestä.

- Taikinan teko aloitetaan viikkoa ennen. Hiivalla käytetty taikina käy aina eri tavalla, se on elävä massa, niinpä taikinan paistamista pitää kokeilla, että se varmasti toimii, kun bliniviikot alkavat, Simonen kertoo.

Täydellinen blini on pari senttiä paksu, sisältä kuohkea, kullanvärinen ja pinnalta rapea. Sellainen syntyy, kun taikina on saanut käydä kylmässä hitaasti jopa kaksi vuorokautta. Käyminen synnyttää alkoholia, joka puolestaan rikkoo taikinan sitkoa, minkä ansiosta syntyy tasaisempi blini.

- Kun käytämme taikinaa pitkään, sokeri palaa joskus. Taikinan hoito on kuin pientä lasta hoitaisi! Sokeria voi tarvita lisää, jotta saadaan optimaalinen väri ja rapsakkuus, Simonen paljastaa.

Blinimestari takaa täydelliset blinit joka lautaselle

Simonen myöntää, että mikään muu työ keittiössä ei ole vastaavaa säätämistä kuin blinien paisto.

- Bliniviikoilla on eniten tasapainottelua ja käsityötä. Lisäksi ne vaativat paljon salihenkilökuntaa, kun blinit tarjoillaan kuumina asiakkaille. Tarjoilija lähtee keittiöstä aina täyden vadin kanssa, ja kaikki häviää, kun vain pyörähtää salissa!

Keittiöpäällikölle blineissä onkin kiehtovaa zakuskatyyppisen herkuttelun vaatima kokonaisvaltainen palvelu.

- Rytmi ei saa katketa. Blinejä on koko ajan tuoreena tulossa; emme odota tilausta vaan paistamme niitä jatkuvasti, sillä niitä menee koko ajan.

Simosen mielestä oikea blini on valurautaisella blinipannulla paistettu, iso ja paksu. Kun hellat ja pannut on kuumennettu, paistaminen kestää kahdeksan minuuttia. Kauniin pinnan salaisuus on kirkastetun voin käyttö. Valmiit blinit voivat seisoa vain muutaman minuutin hellan vieressä, ja niitä syntyy parhaimmillaan 300 päivässä.

- Panostamme siihen, että saamme koko ajan tuoreempia ja tuoreempia blinejä asiakkaille. Siinä on säätöä, että saamme paksuuden ja rapeuden pidettyä samana, Simonen sanoo.

Teksti: Mariaana Nelimarkka

Lue lisää:

Blinejä nautitaan yhdessä – yksi lisuke yli muiden