• Saunassa (c) Visit Finland
Share

Heitä löylyä!

Liike lähtee ranteesta. Vesi lentää löylykauhasta kaaressa kuumille kiukaankiville. Kuuluu terävä sihahdus ja höyrypatsas kohoaa ylös kiukaasta. Tulipesässä rätisevät halot. Selät taipuvat kyyryyn, kun löylyt saavuttavat lauteiden perimmäisenkin nurkan. Tuoreista koivunoksista sidottu vihta levittää virkistävää tuoksua saunojan vihtoessa sillä itseään.

Hiljainen ja hämärä sauna on pyhä paikka, jossa ei sovi puhua kovaäänisesti eikä kiroilla, ettei saunatonttu suutu.

”Jos ei sauna, viina ja terva auta, on tauti kuolemaksi”

Vanha sanonta kuvaa hyvin saunan merkitystä suomalaisille. Sauna oli aikanaan paikka, jossa lapset syntyivät, sairaita hoidettiin ja vainajat pestiin ennen hautaan laskemista. Sauna valmistui usein uudistilalle ensimmäisenä ja siellä asuttiin kunnes varsinainen pirtti oli valmis.

Saunassa (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Sauna on edelleen tärkeä osa suomalaista kulttuuria, vaikka monet vanhat uskomukset ovatkin jo jääneet historiaan. Saunominen kuuluu suomalaisiin juhlapyhiin, erityisesti jouluun ja juhannukseen. Saunassa on tehty politiikkaa ja siellä kylvetetään edelleen tulevat morsiamet avioneuvojen saattelemana.

Sauna on pyhitetty rentoutumiselle ja puhdistautumiselle. Jätä siis kiireet ja älylaitteet ulkopuolelle ja astu ylös lauteille.

Lisää löylyä vuoden ympäri

Suomessa on yli kolme miljoonaa saunaa, ja ne ovat kovassa käytössä vuoden ympäri. Melkein sata-asteisesta saunasta on hyvä päästä välillä vilvoittelemaan: siihen kelpaa niin pulahdus järvessä tai meressä kuin jäisessä avannossa. Jos talvisaikaan ei ole sopivaa vesistöä lähettyvillä, kokeile kierähtämistä lumihangessa!

Kun kokeilet suomalaista saunaa, jätä pyyhe ja vaatteet pukuhuoneeseen. Yleisissä saunoissa on usein omat vuorot tai osastot miehille ja naisille, vaikka nykyään harvinaisempia sekavuorojakin on tarjolla.

Hiki pintaan Helsingissä

Kerrostalo, kesämökki, paloauto, hotelli, kaivos… tuskin löytyy paikkaa, mihin saunaa ei olisi rakennettu. Helsingissä on tarjolla myös monia yleisiä saunoja, joissa pääset kokemaan autenttisen suomalaisen saunan taian.

Korttelisaunassa Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Kallion kaupunginosassa voit nähdä pyyhkeeseen kietoutuneita saunojia vilvoittelemassa kadun varressa. Kotiharjun sauna on kaupungin ainoa jäljellä oleva puulämmitteinen korttelisauna, jossa voit saunomisen ohella tilata myös hieronnan tai kokeilla vanhaa kansanparannuskeinoa, kuppausta.

Muita Helsingin yleisiä saunoja ovat esimerkiksi Sauna Hermanni Hermannin kaupunginosassa ja Kulttuurisauna Merihaassa. Kulttuurisaunalla voit kesken löylyjen pulahtaa meriveteen. Ympärivuotinen uiminen ja saunominen onnistuu myös Rastilan leirintäalueella tai Uunisaaressa, joista voit vuokrata saunan omaan käyttöösi.

Monenlaisia saunomiskokemuksia

Saunominen tuntuu erityisen hyvältä urheilun jälkeen, sillä lämpö rentouttaa lihakset ja mielen. Voit yhdistää liikkumisen ja saunomisen esimerkiksi ohjatulla pyöräretkellä, jossa polkemisen ohessa opit suomalaisesta saunakulttuurista ja pääset tietenkin myös ylös lauteille.

Keväällä 2016 Hernesaareen avatussa Löyly-saunassa pääsee saunomisen lisäksi kokemaan suomalaista ruokakulttuuria ja nauttimaan meren ylle ulottuvalla isolla terassilla huikeista maisemista. Puurakenteinen, terasseineen pinta-alaltaan yli 1800 neliömetriä käsittävä ja harjakorkeudeltaan 9 metriin nouseva uudisrakennus on myös upea design-nähtävyys.

loylypekkakeranen_3_6353_0.jpg

Jos kaipaat saunomaan saaristoon, pidähän korvasi auki: Helsingin edustalla sijaitsevaan, paikallisten suosimaan Lonnaan on nimittäin suunnitteilla yleinen sauna! Mikäli odotus tuntuu liian pitkältä, voit vuokrata saunan myös tunnelmallisesta Suomenlinnasta, vuoden ympäri. Ja Helsingin edustalla on tietenkin myös kokonaan saunomiselle pyhitetty saari, Saunasaari. Saaren kolmea savusaunaa voit vuokrata itsellesi ja ystävillesi – tai vaikka koko työporukallesi.

Entä mikä on suomalaisten mielestä se paras sauna?

Oma kotisauna tietenkin.