• Kuvat: Jussi Hellsten / Jussi Hellsten / Jussi Hellsten / Riku Pihlanto
Share

Helsingin neljät kasvot

Keväiset silmut avautuvat kesän myötä eri vihreän sävyissä väriseviksi lehdiksi. Syksyllä oksat hehkuvat ruskan punertavissa ja kellertävissä väreissä, kunnes talven tuiskut peittävät puut lumi- ja jääkerroksen alle.

Vaihtuvat vuodenajat paljastavat Helsingin luonnon neljät kasvot, joista jokainen on erityinen.

Kevään ja jään laulu

Oletko kuullut miten jää laulaa? Suuntaa kävelylle merenrantaan lämpimänä kevätpäivänä, niin kuulet, miten jää paukkuu ja rätisee sulaessaan. Jäidenlähtöä voit ihailla esimerkiksi Suomenlinnan Kustaanmiekan etelärannassa.

Jäidenlähtöä keväällä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Pääsiäisen aikaan puhkeavat pajunkissat ja lumen alta pilkistävät leskenlehdet ovat merkkejä lähestyvästä kesästä. Voit aistia luonnon heräämisen kaikkialla. Vanhankaupunginlahdella pääset ihailemaan saapuvien muuttolintujen parvia. Erotatko lintujen soidinlaulut toisistaan?

Kevät (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Käy kävelyllä lähipuistossa tai suuntaa Helsingin metsiköihin katsomaan, miten uudet versot ja varvut puskevat esiin kosteasta  mullasta. Saatat nähdä vielä vilauksen valkoisesta jäniksestä, mutta pian sekin vaihtaa turkkinsa metsän varjoihin sulautuvaan ruskeaan.

Pääskysestä ei päivääkään

Vanhan suomalaisen lorun mukaan kesä alkaa, kun pääskyset saapuvat muuttomatkaltaan. Helsingin lukuisat puistot kutsuvat silloin seuraamaan kukoistustaan. Ota piknikviltti kainaloon ja lähde etsimään vehreää piilopaikkaasi.

Kesäpiknikillä(c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Voit paeta keskustan hälyä Kaisaniemen puistoon ruusupensaiden ja kasvihuoneiden keskelle. Alppiruusupuistossa sinua odottaa kesäkuussa pysäyttävä näky, kun alppiruusut ja puistoatsaleat ovat parhaimmassa loistossaan.

Villiruokaa voi maistaa myös helsinkiläisissä ravintoloissa (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Oletko jo kuullut villiruoasta? Kesällä luonto on täynnä kasveja ja yrttejä, joita voit kerätä ja käyttää ruoanlaitossa. Villiruokia pääset maistamaan myös helsinkiläisissä ravintoloissa, kuten Chef & Sommelierissa ja Spisissä.

Syksyn satoa

Elokuu ja syyskuu ovat Helsingissä kulttuurin ja tapahtumien ystäville kiireistä aikaa. Tällöin kaupungissa järjestetään muun muassa Helsingin Juhlaviikot, Art Goes Kapakka, Helsinki Design Week ja Lasten festarit.

Elokuvapiknik Helsingin juhlaviikoilla (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Syksyllä koittaa myös sadonkorjuu. Helsinkiläiset ovat hurahtaneet kaupunkiviljelyyn, ja kaupungista löytyykin useita siirtolapuutarhoja. Pääset nauttimaan sadonkorjuun antimista esimerkiksi Ravintola Kääntöpöydän sunnuntaibrunsseilla.

Monet marjat ja sienet odottavat ruskan sävyihin pukeutuneiden puiden alla poimijaansa.(c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Metsäkin tarjoaa oman syyssatonsa. Monet marjat ja sienet odottavat ruskan sävyihin pukeutuneiden puiden alla poimijaansa. Vieraile myös Mustikkamaan Syötävässä puistossa, joka on kaikille avoin puutarha. Puistossa voit maistella kypsynyttä satoa ja kerätä herkkuja kohtuudella omiin tarpeisiin.

Talvista taikaa

Talven lumisateiden myötä kaupunki saa taianomaisen valkoisen peitteen. Vedä pipo päähäsi ja lähde puistoon rakentamaan lumiukkoa!

Talven taikaa Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Oletko jo tutustunut talvilajeihin? Helsingissä pääset kokeilemaan kaikkea luistelusta hiihtoon ja jääkävelyyn. Muista varata evästä mukaan, sillä levähdyspaikan nuotiolla paistettu makkara ja kuuma mehu maistuvat taatusti esimerkiksi laturetken jälkeen.

Kuuma kaakao lämmittää talvipäivänä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Kovemmilla pakkasilla Helsingin kahvilat kutsuvat sinut nauttimaan lämmittävän kupin kuumaa. Vieraile vaikka tunnelmallisessa Cafe Regatassa Sibeliuksen puiston kupeessa.

Mikä neljästä vuodenajasta on sinun suosikkisi?