• Helsinki talvella on täynnä puuhaa. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Helsinki talvella

Talven ja iltojen pimeyden kuvittelisi hiljentävän Helsingin sykkeen ja eläväisyyden. Kaupunki ei kuitenkaan vietä talviunta vaan on täynnä puuhaa myös peittyessään lumivaippaan.

Tutustu talvilajeihin

Svuuh svuuh svuuh, kuuluu talvisin ympäri kaupunkia. Helsinki on ehkä maailman ainut pääkaupunki, jossa hiihtäjään voi törmätä lähes keskustassa. Hiihtolatuja ja laskettelurinteitä löytyy Helsingistä ja sen läheisyydestä useampia. Suksilla pääset sivakoimaan esimerkiksi Paloheinässä, josta voit myös vuokrata välineet laturetkeä varten. Pakkaa mukaan vaikka pari suklaapatukkaa ja mehua, niin hiihto sujuu sutjakkaammin.

"Talvella matalalla matava aurinko luo pitkiä varjoja jolloin maisema näyttää kuumaiselta ja jos lunta on satanut tarpeeksi niin satumaiselta, pehmeältä."
Helsinkisecret.fi

Rautatientorilla pääsee talvella luistelemaan Jääpuistossa (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Aivan Helsingin keskustaan, Rautatientorille avautuu talvisin luistelua varten Jääpuisto. Sieltä saat vuokrattua luistimet ja voit harjoitella luistelukuvioita musiikin tahdissa. Kentän laidan kahvilassa voit välillä nauttia kupin kuumaa. Tämä kaupungin ytimessä sijaitseva luistelupaikka ei suinkaan ole alueen ainoa, sillä niin teko- kuin luonnonjääratoja löytyy Helsingistä useampia.

Lähde jäiselle seikkailulle!

Kun lämpötila laskee kunnolla pakkasen puolelle, pääset tarkastelemaan Helsinkiä täysin uudesta näkökulmasta. Itämeren jäätyessä voit lähteä jäälle hiihtämään, kävelemään tai luistelemaan ja katselemaan kaupunkia mereltä käsin. Tavanomainen näky jäällä ovat pilkkijät, jotka istuvat pienen matkajakkaran päällä ja odottavat tyynenä kalan nappaamista ja sen vetämistä ylös jäähän kairatusta reiästä.

Turvallisuus on tärkeää. Muista pysyä merkityillä reiteillä ja jos et näe muita ihmisiä jäällä, sinunkin pitäisi ehkä pysyä poissa. Muista ennen jääseikkailua varmistaa jään kestävyys. Jäätilanteesta tiedottaa esimerkiksi Suomen ympäristökeskus SYKE. Turvallisuuden vuoksi lämpimien vaatteiden ja aurinkolasien lisäksi mukaan kannattaa napata jäänaskalit. Voit osallistua myös opastetulle jääkierrokselle.

Kävelyllä talvisessa Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Ota lumesta kaikki irti

Helsinkiläislasten – ja lapsenmielisten aikuisten – rakkaimpia talviharrastuksia on mäenlasku. Jos sinulla ei ole pulkkaa tai liukuria, muovipussikin kelpaa. Laskuseuraa löydät takuuvarmasti esimerkiksi Paloheinästä ja Kaivopuistosta, jonne kannattaa suunnata erityisesti laskiaisena, sillä silloin sen valtaavat riehakkaat opiskelijat.

Mäenlaskua talvella Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Talvista kävelyretkeä suunnitellessasi mieleesi ei välttämättä ensimmäisenä juolahda merenranta ja saaristot. Esimerkiksi Helsingin suosituimpiin nähtävyyksiin kuuluva Suomenlinna on mielenkiintoinen kohde myös talvisin. Hyppää lauttaan ja kiidä katselemaan lumen verhoamia muureja, kuulemaan vanhan linnoituksen tarinaa ja ihailemaan rantaan kasautuneita ahtojäitä ja valkoisena viivana hohtavaa horisonttia.

Lautta Suomenlinnaan kulkee myös talvisin. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Jos et ole koskaan ollut lumivaipan peittämässä metsässä, et tiedä mitä on todellinen hiljaisuus. Suuntaa kulkusi esimerkiksi Uutelaan tai Keskuspuistoon ja anna raikkaan pakkasilman rentouttaa. Tunnistatko eri eläimet lumijälkien perusteella?

Aivan Helsingin keskustasta löytyvä Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on maaginen paikka talvella: valaistut kasvihuoneet loistavat valkoisten hankien ja lempeän hämäryyden keskellä kuin timantti. Puistossa näkee lumen alta pilkottavien kasvien lisäksi talviturkkiin sonnustautuneita oravia.

Seurasaaren joulupolku järjestetään joulukuussa. (c) Jussi Hellsten

Hyvä paikka eläimien seuraamiseen on myös Seurasaari. Joulukuussa siellä järjestetään lapsiperheille suunniteltu Joulupolku, josta nauttivat varmasti myös vanhemmat.


Päivitetty 29.12.2015