• Pyöräillen Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Share

Kaksipyöräinen Helsinki

Tuulenvire tarttuu paitaasi, kun kiidät pitkin Baanaa Helsingin keskustan läpi Kiasmalta Ruoholahteen. Vanhaan ratakuiluun rakennetulla kevyen liikenteen väylällä kanssasi liikkuvat niin pyöräilevät työmatkalaiset, rennosti astelevat koiranulkoiluttajat kuin skeittilaudalla rullailevat nuoret.

Baanan varrella voit pysähtyä pelaamaan pöytätennistä tai nauttimaan virvokkeen konttikahvilassa. Perillä Ruoholahdessa eteesi avautuvat Länsisatama, Jätkänsaaren uudet asuinalueet ja Hietalahden tunnelmallinen tori.

Pyöräillen Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

"Helsingin salaisuus on ehdottomasti kaupungin osat ja niiden väliset lyhyet matkat jotka sujuvat vaivatta pyöräillen."
Helsinkisecret.fi

Baana on osa Helsingin 1200 kilometrin pituista pyörätieverkostoa, joka vie sinut Keskuspuistosta satama-alueille, keskustan sykkeestä hiljaisempien peltojen ja metsien reunoille ja ympäri lähisaaristoa.

Laaja pyörätieverkosto vie sinut minne vain

Suuntaat mihin ilmansuuntaan tahansa, tarjoaa Itämeren tytär sinulle aina jotain nähtävää ja koettavaa. Käy ihailemassa Helsingin keskustassa Senaatintoria ja Tuomiokirkkoa ja suuntaa sieltä etelään kohti Kaivopuistoa nauttimaan vehreästä nurmesta ja merinäkökulmasta.

Pyöräillen Helsingissä (c) Juho Kuva/Visit Finland

Jos etsit maittavaa lounasta tai haluat herkutella vaikkapa artesaanijäätelöllä, polje koilliseen Sörnäisiin Teurastamon pihalle. Luonnonläheisemmän kiertoajelun voit aloittaa suuntaamalla Töölönlahdelta pohjoiseen, jolloin eteesi levittäytyvät Keskuspuiston monipuoliset metsiköt ja pyöräilyreitit.

Pyöräretkiä jokaiseen makuun

Jos haluat päästä todenteolla polkemaan ja nauttimaan Helsingin maisemista, suuntaa saaristokierrokselle. Reitti vie Ruoholahdesta länteen Lauttasaareen, ja sieltä Kaskisaaren kautta Lehtisaaren ja Kuusisaaren läpi Munkkiniemeen. Raikas meri-ilma ja ohi vilahtelevat rantamaisemat tuovat taatusti mielenrauhan pyörien rullatessa eteenpäin.

"Kesäisin on mukava valita jokin alue jolla ei ole aikoihin käynyt ja tehdä sinne pyöräretki ja pyöriä siellä ristiin rastiin rakennuksia ihaillen ja etsien rauhallista puiston kulmaa piknikin viettoa varten. Ekologista ja halpaa matkailua!"
Helsinkisecret.fi

Pyöräillen Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Hengähdystauolla voit pysähtyä esimerkiksi Kuusisaaressa sijaitsevassa Didrichsenin taidemuseossa tai pistäytyä jaloittelemassa Seurasaaressa. Reitin varrella on myös Sibeliuksenpuisto, jossa sijaitsee tämän kansallissäveltäjän muistoksi pystytetty, taiteilija Eila Hiltusen suunnittelema monumentti. Puiston vieressä sijaitsevassa Cafe Regatassa voit nauttia virvokkeita ja vuokrata sup-laudan. Pyöräretken kruunaa pulahdus virkistävässä merivedessä Hietaniemen uimarannalla.

Jos omatoiminen retki ei innosta tai arkailet liikkumista tuntemattomassa kaupungissa, voit lähteä myös opastetuille kierroksille, jotka vievät sinut esimerkiksi saaristoon, saunomaan tai vaikkapa marjoja poimimaan.

Fillarikansan tapahtumia

Alkukesästä Helsingissä järjestetään Stadin Kelat -tapahtuma, jossa fillarikansa kokoontuu viettämään kesäisen pyöräilykauden avajaisia ja kruunaamaan Vuoden pyöräilijän. Tapahtumassa voit esimerkiksi huollattaa pyöräsi, nauttia ruoasta, musiikista ja tunnelmasta. Saavu paikalle omia aikojasi tai pyöräile yhteiskulkueen mukana!

Pyöräillen Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Jos kaipaat haasteita, suuntaa kesän lopulla Tour de Helsinkiin, jonka 140 kilometrin pituiselle matkalle voivat ilmoittautua niin kilpapyöräilijät kuin leppoisalla retkimielellä varustetut polkijat.

Pyörän selässä vuoden ympäri

Polkupyörä ei ole vain kesäinen kulkuväline, vaan monet helsinkiläiset nappaavat kaksipyöräisen allensa myös talvisin. Lyhyet ja pitkät matkat taittuvat kätevästi lumisessa maisemassa aurattuja ja hiekoitettuja pyöräteitä pitkin. Jos mielit pyörän selkään talvisäällä, nappaa allesi tavallisten pyörien sijaan nastalliset renkaat, jolloin pysyt tiellä kovimmissakin kurveissa.

Pyöräillen Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Oman kulkuvälineen uupuessa saat pyörän kätevästi allesi myös vuokraamalla (katso lista alla). Jos olet majoittunut hotellissa, kysäise vastaanotosta mahdollisuutta pyörän lainaamiseen.

Napsautahan vielä kypärä kiinni, niin olet valmis hyppäämään pyörän selkään ja kokemaan Helsingin uudella tavalla!

Helsinki tutuksi kaupunkipyörällä

Helsinkiin on helppo ja mukava tapa tutustua kaupunkipyörien selästä. Keltaisia kaupunkipyöriä on asukkaiden ja vierailijoiden käytössä yhteensä 1400 kappaletta ja pyöräparkkeja on yhteensä 140 ympäri Helsingin keskustaa.

Kaupunkipyöriä / Kuva: HSL

Helpoin tapa ottaa pyörät käyttöön on kirjautua käyttäjäksi, jonka jälkeen voit kirjautua pyöräparkissa henkilökohtaisella tunnuksellasi tai HSL-kortilla. Pyöriä voi myös lainata suoraan maksukortilla Kaivopuiston, Unioninkadun, Rautatientorin, Kiasman ja Hakaniemen parkeista. Pyörät ovat käytössä 2017 kesäkaudella 31.10. saakka. 

Pyörävuokraamoja Helsingissä