• Koe metsä keskellä kaupunkia (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Koe metsä keskellä kaupunkia!

Männyn alla olevat kalutut kävyt kertovat tuuheahäntäisistä oksistojen asukeista, polun yli vilahtaa satujen Kettu Repolainen ja citykanit vipeltävät ruohikolla. Helsinki kuuluu niihin harvoihin maailman pääkaupungeista, joissa todellinen luonto on lähellä ihmistä.

Luonto ja kaupunki ovat yhtä

Kaupungin lumoavan arkkitehtuurin ja ihmisvilinän keskellä ei mieleesi välttämättä juolahda, että toisenlainen maailma aukenee aivan Helsingin sydämessä. Töölönlahdelta pohjoiseen avautuu 1000 hehtaarin, eli noin 1360 jalkapallokentän kokoinen Keskuspuisto, jonka alueella sijaitsee peräti neljä luonnonsuojelualuetta, joista jokainen muodostaa erityisen kokonaisuutensa.

Metsässä hiihtämässä (c) Johanna Vilhunen/Visit Helsinki

Pitkäkosken rinnelehdossa voit ihailla luonnontilassa olevaa koskea ja rehevää kuusivaltaista lehtoa. Kosken kuohuntaa kuunnellessasi voit nähdä vilauksen veden vikkelästä asukista, saukosta. Haltialan aarnialueella näet puiden koko elinkaaren, sillä luonnontilassa olevassa metsässä ovat sopusoinnussa nuoret taimet ja harmaantuneet kelopuut. Ruutinkosken rantalehdossa kasvaa jalopuuvaltainen joenrantametsä. Alueen erityinen silmäterä on luonnonmuistomerkiksi luokiteltu noin 200-vuotias kynäjalava. Niskalan puulajipuistossa pääset tutustumaan niin suomalaismetsien perinteisiin lajikkeisiin kuin eksoottisimpiin puihin muualta maailmasta. Puulajipuisto on erityisesti erilaisten lintujen suosiossa. Tunnistatko satakielen laulun muiden lintujen joukosta?

"Oma salaisuuteni on metsä, jossa ei kuule kuin lintujen liverrystä ja tuulen huminaa puiden latvastossa, silti vain kymmenen minuutin metromatkan päässä keskustasta."
Helsinkisecret.fi

Tiheä metsä luo monia piilopaikkoja eläimille. Orava ja rusakko ovat tavallisimmat asukit, mutta Keskuspuistoa asuttavat lisäksi esimerkiksi hirvet mahtavine sarvineen. Hiljaisessa metsässä myös tikan koputus kantautuu kauas.

Lisää vinkkejä Keskuspuiston reiteistä ja aktiviteeteista voit hakea esimerkiksi My Dynamic Forest –hankkeen sivuilta.

Kokemuksia kaikille aisteille

Jos haluat nähdä perinteisen metsämaiseman lisäksi lehmiä laiduntamassa, suuntaa Helsingin maantieteelliseen keskipisteeseen, Viikkiin. Rämemaisemasta ja suopursujen tuoksusta pääset nauttimaan kaupungin itäpuolella Jollaksessa.

Luontoa Helsingissä (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Jos taas haluat tähytä kohti taivasta, suuntaa Viikistä pitkospuita pitkin Lammassaareen. Läheiseen lintutorniin kannattaa kivuta erityisesti keväisin muuttolintuja vastaanottamaan. Etelästä Suomeen pesimään palaavat esimerkiksi kurjet, joiden komea auramuodostelma taivaalla tekee varmasti vaikutuksen.

Kävelyllä Lammassaaressa. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Löysit itsesi sitten ikimetsän tummien kuusten keskeltä, korkeiden mäntyjen alta tai humisevasta jalopuulehdosta, vie metsä ajatuksesi hetkessä muualle. Tuoreet neulaset, viime vuosien maatuneet lehdet ja sammalmättäät muodostavat yhdessä maanläheisen tuoksun, jota hengitellessäsi unohdat muun maailman melut.

Puhtaan metsäilman virkistäessä mieltäsi voit ravita myös kehoasi, sillä erilaiset marjat ja sienet odottavat vuosittain poimijaansa. Tutustumalla huolellisesti jokamiehenoikeuksiin saat metsäretkestäsi taatusti kaiken ilon irti!