• Yrjönkadun uimahalli. Kuva: Visit Finland Media Bank
  • Pyörillä kulkeva sauna. Kuva: Lauri Rotko
  • Avantouintia. Kuva: Roy Koto/Helsingin kaupungin materiaalipankki
Share

Uinti ja saunominen Helsingissä

Aktiivisen tekemisen vastapainoksi Helsinki tarjoaa myös keitaita kehon ja mielen huoltoon. Keskustan saunat, uimahallit ja kylpylät ovat uniikkeja vierailukohteita, joista lähtee varmasti virkistyneenä.

Keskustan julkiset saunat

Monelle tulee yllätyksenä, että aivan pääkaupungin sydämestä löytyy vielä perinteisiä yleisiä saunoja. Esimerkiksi Kalliossa sijaitseva Kotiharju on viimeinen perinteinen puulämmitteinen korttelisauna. Siellä voi peseytymisen lisäksi saada myös hierontaa sekä kokeilla perinteistä kansanparannuskeinoa kuppausta. Kotiharjun lisäksi myös Sauna Arla ja Hermannin sauna palvelevat kaupunkisaunojia, ja tarjoavat erilaisia palveluita. Hermannissa moni jää viettämään aikaa ruokailun ja esimerkiksi shakin pelaamisen merkeissä.

Saunavuorolla aikamatkalle

Niille, jotka kaipaavat vielä jotain aidompaa ja alkuperäisempää, tarjoaa 1800-luvulta peräisin oleva Kaurilan tilaussauna retriitinomaisen saunomiselämyksen. Koska sähköä ei ole, luovat lukuisat kynttilät pimeänä talvi-iltana vanhaan, puulämmitteiseen saunatupaan poikkeuksellisen rauhan. Tunnelmaa täydentävät vanhat kalusteet ja sisustuksen pienet yksityiskohdat.

Naku-uintia ja hemmotteluhoitoja

Yrjönkadun uimahalli on poikkeuksellinen kokemus niin paikallisille kuin vierailijoillekin. Palatsimainen, 1920-luvun klassismia edustava rakennus on Suomen ensimmäinen ja vanhin julkinen uimahalli. Tunnelmaltaan ja interiööriltään se poikkeaa täysin uusista uimahalleista, tehden käyntikokemuksesta hyvin kylpylämäisen. Itseään voi uinnin lisäksi hemmotella vaikka vuokraamalla lepohytin, jonka mukana saa pyyhkeen ja kylpytakin. Yrjönkadun kiinnostava erityispiirre on, että siellä on perinteisesti uitu alasti – nykyään myös uima-asussa polskuttelu on kuitenkin sallittua.

Helsinki Day Spa ja Kämp Spa puolestaan ovat paikkoja, joihin kannattaa mennä kokonaisvaltaisemman hemmottelun perässä. Kaupunkihoitoloista saa useita erilaisia kasvo- ja vartalohoitoja sekä monipuolista hierontaa. Spa-vierailun jälkeen sisällä hehkuu hyvä olo, ja kaikki kiireet ovat mystisesti kadonneet jonnekin.

Uima- ja saunapaikkoja Helsingissä