• Rasmus Tikkanen/Empire Helsinki. Kuva: Milla Visuri
  • Empire Helsinki. Kuva: Milla Visuri
  • TitiMadam. Kuva: TitiMadam
Share

Katumuotia Designkorttelissa

Rasmus Tikkanen on suunnittelut pipoja 12-vuotiaasta asti. Nyt kolmekymppisenä Rasmus on yksi Designkorttelin tuoreimmista kauppiaista ja showroomin pitäjistä.

Empire Helsinki avattiin kesäkuussa 2013 Pursimiehenkadulla, joka on täynnä kahviloita, työstudioita, ravintoloita, muotia, antiikkia ja suunnittelutoimistoja. Empire Helsingin valikoimiin kuuluu katumuotia ja vaatemerkkejä, joita ei saa muualta Helsingistä. Lisäksi Rasmus tekee modernia taidetta, suunnittelee pipoja ja villasukkia ja duunaa omin käsin myynnissä olevia vaatteita. Liikkeen nurkassa seisoo skeittilauta ja sen vieressä pöydällä sakset - Rasmus käyttää ahkerasti molempia.

Aikaisemmin Rasmus asui perheineen Saksassa. Sieltä mukaan on tarttunut paljon oppeja katumuodista ja –kulttuurista, joka rantautui Suomeen vasta myöhemmin. Helsinki on Rasmuksen uusi kotikaupunki, jossa hän viihtyy loistavasti: ”Helsinki on mukavan kokoinen kaupunki, täällä ihmiset ovat rentoja ja persoonallisia. Pidän myös luovasta ilmapiiristä, joka näkyy ja tuntuu kaupungin kaduilla ja kortteleissa.”

Helsinki on myös rullalautailijan kannalta hyvä paikka asua: ”Kaupungin näkee yhdessä päivässä laudalla ja keskustan läpi on helppo navigoida. Rantoja pitkin on kiva cruisailla ja pysähtyä Kaivariin Ponkesin skeittipuistoon aivan meren rannalla.”

Empire Helsinki myy myös käytettyjä vaatteita ja tavaroita, joita Rasmus bongailee paikallisilta kirpputoreilta: ”Hietalahden ulkokirppis on suosikkini kesällä. Talvisin käyn usein Kaivarin Kanuunassa Merikadulla.”

Kaikki alkoi pipoista ja villasukista, joita VillaWool Knitwear Co. on suunnitellut ja valmistanut vuodesta 1975 lähtien. Kokoelmaan kuuluu yli 5000 mallia, joista suurin osa tuotetaan virolaisessa tehtaassa, lampaita lähellä. Rasmus haaveilee jo isommasta liiketilasta Helsingin keskustassa, jonne mahtuisi esille hurjasti pipoja. Pipojen lisäksi hänen mielessä on herkullinen katuruoka.

Designkorttelin alueella on monia katuruokapaikkoja, kuten Fafa’s kasvissyöjille ja Mauliton kiertävä ruoka-auto saksalaisen katuruuan ystäville. Rasmus pitää erityisen paljon katuruuasta ja hän toivoo, että Helsinkiin syntyisi vielä enemmän ruokakioskeja ja erilaisia pieniä lounaspaikkoja: ”Katuruoka on mainio lounasvaihtoehto myös liikkeenpitäjille, kun tarvitsee jotain pientä hyvää eikä halua sulkea liikettä pitkäksi aikaa lounastunnilla, jolloin asiakkaita riittää. Hundred Dogs & Bourbons oli superhauska Fabianinkadun pop-up gourmet katuravintola!”

Designkorttelissa näkyy, kuuluu ja maistuu vuosittain Rööperin katujuhlat sekä neljä kertaa vuodessa Ravintolapäivä, jolloin kuka tahansa voi perustaa ravintolan päiväksi mihin tahansa, vaikka keskelle katua.

Tiina Hakala perusti koruja valmistavan titiMadam –nimisen suunnittelutoimiston Lontoossa 2007. Kuten Rasmus, Tiinakin on palannut kotiin Helsinkiin ja työskentelee nyt jaetussa studiossa Fredrikinkadulla keskellä Designkorttelia. Vuokrat ovat kohtuullisia nuorille tekijöille ja alueelta löytyy tukea yritystoimintaan - sekä korttelin asiakkaat että yrittäjät ovat samanhenkisiä; luovia, rentoja ja mukavia.

”Työ ja arki Designkorttelissa on helppoa ja hauskaa – täältä ei tarvitse koskaan lähteä kauas löytääkseen etsimänsä, toisin kuin megakokoisessa Lontoossa”, Tiina iloitsee.

TitiMadamin korut ovat usein eläinaiheisia ja rakkaus eläimiin - ja elämään - heijastuu myös yrityksen muissa projekteissa; tiTiMadam on valmistanut korujen erikoiseriä muun muassa Amnesty Internationalille ja World Wildlife Foundationille.

Uusi isompi työtila tulvii valoa ja jaettua iloa: ”On hienoa tehdä töitä yhdessä Superyellown Annan kanssa. Helsinki on täynnä luovia ideoita ja ajatuksia ja niistä monet toteutuvat Designkorttelissa. Alueella on vahva oma tekijöiden ja ihmisten verkosto ja joskus jutut syntyvätkin ihan vahingossa, kun viisaat päät lyövät yhteen”, Tiina nauraa.

Monet Designkorttelin yritykset osallistuvat aktiivisesti alueen omiin tapahtumiin, tai järjestävät niitä itse ja pienet toimijat matkustavat usein myös kansainvälisiin tapahtumiin yhdessä. TiTiMadam on ollut Designkorttelin jäsenenä vuodesta 2011 alkaen ja osallistunut vuosittain Dianapuiston Design Marketiin ja Late Night Shopping –ostosiltoihin: ”Dianapuiston myyjäiset on ehdoton suosikkini, siellä on hyvä tunnelma”, Tiina hymyilee.  

Teksti: Milla Visuri

Lue lisää:

Taustaa: Designkorttelin tarinoita

Osa 1: Designmuseo 140 vuotta – rohkeasti kohti tulevaisuutta

Osa 2: Arkkitehtuuria kaikille

Osa 3: Ruokaa ja juomaa

Osa 4: Katumuotia, koruja, saksia ja skeittilautoja

 

Ajankohtaista