• Merellinen Helsinki (c) Jussi Hellsten/Visit Finland
Share

Merellisiä kohteita Helsingissä

Helsingin merellisyys tarjoaa loputtoman määrän mahdollisuuksia kesällä. Kaupungin edustaa kaunistaa miltei 100 kilometriä rantaviivaa ja yli 300 saarta, joista useat ovat virkistyskäytössä. Merellisestä Helsingistä pääsee nauttimaan myös monissa saariravintoloissa!

Tutustu Helsingin merellisiin kohteisiin:

Suomenlinnan merilinnoitus
Saarikohteet Lonna ja Vallisaari
Pihlajasaaren ja Uunisaaren uimarannat
Seurasaaren ulkomuseo
Korkeasaaren eläintarha
Saariravintolat
Saaristoristeilyt

Suomenlinna on maailman suurimpia merilinnoituksia

Suomenlinna on Helsingin edustan saarille vuonna 1748 perustettu merilinnoitus, jossa voi aistia idän ja lännen vaikutuksen: linnoitus on saanut nykyisen muotonsa historiallisten vaiheiden kautta osana Ruotsin, Venäjän ja Suomen puolustusjärjestelmää.

Linnoitus on liitetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Suomenlinna on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja 850 asukkaan kaupunginosa. Linnoitus museoineen ja tapahtumineen on mieleenpainuva kokemus kaikenikäisille. Kesällä museoihin voit tutustua yhteislipulla, joka on voimassa koko kesän. Tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat herkullisia makuelämyksiä ja perheen pienimmille seikkailu tunneleissa on jännittävä kokemus.

Suomenlinnassa (c) Jussi Hellsten/Visit Finland

Lasten kanssa kannattaa suunnata Kuningas ja kadonnut kruunu -seikkailukierrokselle, joka vie lapset vanhempineen jännittävälle ja hauskalle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Seikkailukierroksia järjestetään kesäkaudella 10.6.–6.8. (ei 23.–25.6.) suomeksi tiistaisin, keskiviikkoisin, torstaisin ja lauantaisin klo 12 ja 15 sekä ruotsiksi perjantaisin klo 12. Kesäkaudelle avautuu myös lapsiperheiden ehdoton suosikki sukellusvene Vesikko.

Suomenlinnan kesäteatterissa nähdään tänä vuonna Ryhmäteatterin tulkinta William Shakespearen komediasta Kesäyön uni, jonka ensi-ilta on 18. kesäkuuta. Esitykset jatkuvat elokuun loppuun asti.

Vierailuun Suomenlinnassa on hyvä varata vähintään puoli päivää. Linnoitukseen tutustutaan kävellen, joten retkeen kannattaa varustautua mukavilla jalkineilla ja tuulen pitävällä vaatetuksella. Kesällä (1.6.–31.8.) järjestetään päivittäin opastettuja kävelykierroksia klo 13.30. Linnoituksen historiaan voi tutustua myös Viaporin tykit -erikoiskierroksella, joka starttaa jälleen 22. kesäkuuta. Kierros pidetään joka päivä suomeksi klo 15 aina 9.8. asti, ja ajalla 15.–30.8. lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15.

Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta lähtevällä HSL-lautalla ympäri vuoden sekä kesäkaudella myös Kauppatorilta lähtevällä JT-Linen vesibussilla. Matka kestää varttitunnin.

Saarikohteet Lonna ja Vallisaari

Yleisölle avattu entinen miinanraivaussaari Lonna sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Saarelta löytyy ravintola sekä kahvila katettuine terasseineen. Kahvilasta voi halutessaan ostaa mukaansa myös piknik-korin! Lonnan saarelle pääsee kesäkaudella (1.5.–18.9.) JT-Linen Suomenlinnan vesibussilla, joka kulkee noin kerran tunnissa. Vesibussi lähtee Kauppatorilta ja pysähtyy Lonnassa menomatkalla Suomenlinnaan.

Lonna Helsingin edustalla. Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Suomen Ilmakuva Oy

Helsingin edustalle levittäytyvä saaristo tarjoaa tänä vuonna uuden kohteen, kun Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari avautuu yleisölle toukokuussa. Se on kiinnostava retkikohde, josta löytyy paljon koskematonta luontoa. Aiemmin Puolustusvoimien käytössä olleella sotilasalueella voi ihailla merimaisemien ja luonnon lisäksi hyvin säilyneitä linnoituksia. Tänä vuonna retkeily saarella tapahtuu merkittyjä reittejä pitkin, myös yleisöopastuksia on saatavilla. Vesibussiyhteys Kauppatorilta aloittaa toimintansa 14.5.

Retkeily Vallisaarella tapahtuu merkittyjä reittejä pitkin. (c) Kalle Kataila / Metsahallitus

Pihlajasaari ja Uunisaari ovat joka kesän suosikit

Pihlajasaari on yksi kaupungin suosituimpia virkistyssaaria uimarantoineen ja ravintoloineen. Päivän paistattelijoita palvelee lisäksi sauna. Saareen pääse toukokuusta syyskuuhun JT-Linen yhteysaluksella joko Merisatamasta (14.5. alkaen) tai Ruoholahdesta (18.6. alkaen).

Aivan kaupungin keskustan tuntumassa Kaivopuiston rannassa sijaitsee kaunis Uunisaari. Saaressa on uimarantojen lisäksi ravintola, kioski ja saunat. Yhteysalus lähtee Kompassiaukiolta Kaivopuistosta. Uunisaari on avoinna kävijöilleen koko vuoden.

Seurasaari on kaupungin ainoa ulkoilmamuseo

Seurasaari on ollut helsinkiläisten suosima retkikohde jo 1880-luvulla, jolloin kaupunkilaiset tulivat saareen veneillä, keittivät kahvia ja söivät eväitään. Museosaari upeine kävelyreitteineen sijaitsee vain noin 20 minuutin bussimatkan päästä keskustasta.

Kesällä Seurasaaren ulkomuseossa pääsee tutustumaan suomalaisen maaseudun rakennusperinteeseen 1700-luvulta 1900-luvulle. Kesäisin ulkomuseossa järjestetään myös muun muassa kansantanssitilaisuuksia sekä erilaisia tapahtumia ja työnäytöksiä, joissa tuodaan esille perinteisiä töitä ja tapoja. Ulkomuseo avataan kesäkaudelle 15. toukokuuta.

Seurasaaressa (c) Jussi Hellsten/Helsinki365

Seurasaaren vierailuun voi luontevasti yhdistää käynnin Urho Kekkosen museoon, Tamminiemeen, joka sijaitsee aivan saarelle vievän sillan vieressä. Museo on avoinna ympäri vuoden ke-su klo 11–17. Kesällä on mahdollista ostaa yhteislippu, jolla pääsee myös Seurasaaren ulkomuseoon.

Korkeasaaren eläintarhan 150 eläinlajia yhdellä saarella

Helsingin eläintarha sijaitsee Korkeasaaressa, aivan Mustikkamaan kupeessa. Korkeasaari on kuin maailma pienoiskoossa, siellä voi tutustua noin 150:een toinen toistaan kiinnostavampaan eläinlajiin. Korkeasaaren eläimistä valtaosa viihtyy ulkosalla kesät talvet, joten eläintarhassa voi vierailla milloin tahansa. Korkeasaareen pääsee ympäri vuoden keskustasta bussilla tai metrolla Kulosaareen ja sieltä Mustikkamaan kautta Korkeasaaren portille. Kesäkaudella Korkeasaareen voi tulla myös vesibussilla, jotka liikennöivät Kauppatorilta ja Hakaniementorilta.

Art meets Sand -hiekanveistokilpailu järjestetään Korkeasaaressa. (c) Mari Lehmonen/Korkeasaari

Koe merellisiä herkkuhetkiä upeissa saariravintoloissa

Saariravintolat ovat Helsingin ominta kesätarjontaa, joissa istutaan iltaa hyvän ruoan ja hulppeiden maisemien parissa. Kaivopuiston tuntumasta, Olympiaterminaalista ja Merisatamasta liikennöidään useisiin korkeatasoisiin saariravintoloihin toukokuusta syyskuun loppuun asti. Kokeile myös suosittuja lounas- ja illallisristeilyjä!

Ravintola Skiffer sijaitsee Helsingin edustalla (c) Jussi Hellsten/Helsinki365

HelsinkiMenu-ravintoloissa nautitaan kausiherkkuja: kevät-kesäkaudella mm. ahventa, siikaa ja kuhaa sekä lohta ja silliä uusien perunoiden kera. Loppukesästä koittaa rapukausi, jota vietetään myös saariravintoloissa.

Merellisen kahvihetken voi puolestaan viettää vaikkapa Meritullintorilla Aleksanterinkadun päässä vanhassa Relandersgrund majakkalaivassa, Suomenlinnassa, Kaivopuistonrannan kahviloissa tai Tokoinrannassa.

Saaristoristeilyillä tutustut kaupungin lähisaaristoon

Helsingissä on mahdollista päästä merelle katselemaan maisemia myös ilman omaa venettä. Kesäisen päivän kruunaa merilounas tai tunnelmallinen illallisristeily.

Kiertoajeluja laivalla, saaristoristeilyjä sekä erilaisia teemallisia risteilypaketteja tarjoavat mm. Strömma Finland, Royal Line ja IHA-Lines Oy Helsinki Cruises. Alukset liikennöivät Kauppatorin rannasta kesäkaudella säännöllisesti. 

Saaristoristeilyllä (c) Lauri Rotko

Yhteysveneet kaupungin moniin ulkoilusaariin lähtevät kesäaikaan muun muassa Kaivopuistosta.

Kauppatorilta liikennöi kesäisin lisäksi m/s J.L.Runeberg, jolla pääsee idylliseen Porvooseen.


Päivitetty 22.12.2016

Merellisiä retkiä Helsingissä