• Ravintola Juuri. Kuva: Riitta Sourander
  • Ravintola Juuri. Kuva: Riitta Sourander
  • Juuren puoti. Kuva: Riitta Sourander
Share

Ruokaa ja juomaa Designkorttelissa

Ravintola Juuren Ilja Björs on paljasjalkainen helsinkiläinen ja yksi Designkorttelin perustajajäsenistä, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Ruoka on Iljalle paljon muutakin kuin se mitä syömme. Hän on innovoinut suomalaista ruokakulttuuria ja raaka-aineita moneksi; muun muassa Helsingin Juhlaviikoilla ja Marimekon Herttoniemen tehtaalla. Ilja on toiminut aikanaan myös Helsinki oppaana ruokamatkailijoille: ”Helsingistä on aina paljon hyviä ruokatarinoita kerrottavana!”.

Suomalaista ruokaa paikallisista raaka-aineista

Juuri avattiin 10 vuotta sitten ja ravintolan konsepti on edelleen sama: ”Teemme suomalaista ruokaa paikallisista raaka-aineista, mutta vähän jotain muuta, hyvää ja erikoista”. Ilja ja hänen kumppaninsa olivat paljon edellä pohjoismaisen ruoka-aatteen puolestapuhujana, kun he alkoivat tarjoilla suomalaisia tapaksia. Nyt Ilja kokoaa Juuren reseptejä keittokirjaksi, joka julkaistaan keväällä 2014.

Hyvä idea on Iljan mielestä aito, monistettava ja pysyvä. Juuri on kaikkea tätä. Ravintolan ohella Ilja on pitänyt myös pientä ruokakauppaa, viinibaaria ja nyt myös leipomoa. Kaikille niille on yhteistä suomalaiset raaka-aineet ja niille uskollisena pysyminen.

Suomen lyhyt elokorjuukausi on Iljan mielestä vuoden parasta aikaa: ”Pidän pitkistä ja valoisista kesäkuukausista, jolloin pöytiin tarjoillaan tuoretta, paikallista ja raikasta ruokaa. Mikään ei voita sesongin kuhafilettä, uusia perunoita, kantarelleja ja rouskuvaa parsaa kesäkeittiössä ulkona valmistettuna. Se on Suomen kesää parhaimmillaan”.

Vaikka Ilja viettääkin paljon aikaa saaressa Helsingin lähellä kesäisin ja nauttii tuoreista raaka-aineista hän ehtii harvoin metsään: ”Läheltä löytyy mahtavia juttuja, marjoja, sieniä ja villiyrttejä kuten kuusenkerkkää, joita voi poimia niin paljon kuin vain jaksaa. Toivoisin, että ehtisin oppia enemmän luonnosta, jotta lapsenikin oppisivat syömään omasta pihasta”.

Helsingissä on julkaistu kaikille ilmaista ja avointa verkkokarttaa kaupunkialueella olevista marjapensaista ja hedelmäpuista vuodesta 2011 alkaen. Facebook-verkkoyhteisön paikallinen omenapörssi on myös suosiossa – omenapuiden liikasato muuttuu nopeasti piirakoiksi, hilloiksi ja mehuiksi nettivälityksen kautta. Myös monet Designkorttelin liikkeet jakavat syksyisin omenoita asiakkaiden ilmaiseksi iloksi.

Designkortteli on myös maailmanluokan ruokakortteli

Ravintola Juuri sijaitsee aivan Designkorttelin keskellä Korkeavuorenkadulla muodostaen maailmanluokan ruokakorttelin yhdessä uudempien SPIS ja Pastis -nimisten ravintoloiden kanssa. Samalla kadulla on lukuisia mukavia kahviloita, ruokakauppoja, ravintoloita ja keittiökauppoja, jotka lisäävät Designkorttelin ruoka- ja juomatarjontaa.

Iljan mielestä helsinkiläinen ruokakulttuuri muodostuu nimenomaan pienistä ruokakaupoista, kauppahalleista ja paikallisista raaka-aineista, kuten kalasta. Pienet ja paikalliset kortteliravintolat ovat muokanneet myös kaupungin juomakulttuuria - Helsinki muistuttaa mitä tahansa eurooppalaista suurkaupunkia ja Torikortteleissa on avattu Helsingin ikioma panimoravintola. Pienpanimoiden oluita saa myös kaupoista, baareista, ravintoloista, ruokatapahtumista ja Beer Tasting- olutmaistiaisista.

Pohjoisen luonnon raaka-aineet ovat inspiroineet Iljan perustamaa Latva viinibaaria, jossa juomiin sekoitellaan esimerkiksi nokkosta, koivunlehtiä tai punajuurta. Latva tarjoilee myös pienpanimoiden oluita ja siidereitä Helsingin lähistöltä.

Iljalle ruoka ja juoma kuuluvat olennaisesti yhteen. Ainut asia, joka Iljan mielestä puuttuu Helsingistä on pienet ja persoonalliset viinikaupat. Ilja toivoo myös, että ravintolat saisivat pitää terasseja auki hieman pidempään valoisina kesäöinä, jolloin on mukava istuskella ja nautiskella ulkona auringonlaskuun: ”Elokuun illat ovat maagisia. Lasi viiniä mukavassa korttelibaarissa kruunaa kaiken.”

Ilja muistelee lämmöllä 70-luvun kotikeittiötä, joka on hänelle myös osa tyypillistä helsinkiläistä ruokakulttuuria: ”Meillä on aina kokattu puhtaista ja yksinkertaisista raaka-aineista, hyvää ja konstailematonta kotiruokaa.”

Yksi Iljan lempiruuista on lihapullat. Monen mielestä ne ovat peräisin Ruotsista, mutta Iljan mielestä ihan yhtä paljon Suomesta, yhdellä erolla: ”suomalaiset lihapullat valmistetaan vaatimattomasti korppujauhosta ja kananmunista, vastaavasti ruotsalaiset tehdään kermaan sekoittaen.”

Iljalle ruoka on edelleen arkipäiväistä, ikuisesti herkullista, tuoretta ja ekologista – joka on erinomainen resepti myös tulevaisuutta ajatellen.

Teksti: Milla Visuri

Lue lisää:

Taustaa: Designkorttelin tarinoita

Osa 1: Designmuseo 140 vuotta – rohkeasti kohti tulevaisuutta

Osa 2: Arkkitehtuuria kaikille

Osa 3: Ruokaa ja juomaa

Osa 4: Katumuotia, koruja, saksia ja skeittilautoja