• Suomenlinnan vallit kevätkukkien valloittamana
  • Lenkkeilijä talvella tähtitorninmäellä
Share

Ilmasto ja sää

Helsingin pohjoisen sijainnin huomaa ilmastosta. Se on ns. väli-ilmasto, johon sekoittuu sekä meri- että mannerilmaston piirteitä. Pohjoisen jäämeren ja Pohjoisen Atlantin läheisyys tekevät ilmastosta kylmän, mutta Golfvirran läheisyys tuo maahan myös leudompaa ilmaa.

Helsingin viiden vuorokauden sääennuste

säätiedot toimittaa ilmatieteenlaitos
(Säätiedot toimittaa Ilmatieteen laitos)

Vuodenajat

Suomessa kaikki neljä vuodenaikaa eroavat toisistaan. Helsingissä jokaisella vuodenajalla on oma luonteensa. Kesä alkaa toukokuussa ja kestää syyskuun puoliväliin. Ympärivuorokautinen keskilämpötila on silloin n. + 15°C. Helteiden helliessä lämpötila nousee jopa 30 asteeseen. Lämpimintä Helsingissä on yleensä heinäkuussa. Merelle aikovan kannattaa varautua merituuleen.

Helsingin kesä on valoisa. Päivän pituus on pisimmillään kesäkuun loppupuolella, jolloin auringon nousun ja laskun väliin mahtuu 19 tuntia valoa.

Ilmat viilenevät syyskuun lopussa ja valoisa aika alkaa lyhentyä talven lähestyessä.  Syksyn raikkaan kirpeä sää saa mausteensa ruska-ajan upeista sävyistä.

Talvi alkaa vuodesta riippuen marras- tai joulukuussa. Lämpötila vaihtelee nollan molemmin puolin. Ensilumi tekee kaupungista postikorttimaisen kauniin. Keskilämpötila joulu- ja helmikuun välisenä aikana on noin -4°C.

Kylmintä on yleensä tammikuun lopulla, jolloin mittari näyttää usein alle -15°C ja maa on lumen peittämä. Meri saa yleensä sydäntalvella paksun jääpeitteen. Alin Helsingissä mitattu lämpötila on -34.3°C vuodelta 1987.

Jos talvi on tarpeeksi kylmä, Pohjois-Suomelle ominaisia värikkäitä revontulia saatetaan nähdä silloin tällöin Helsingissäkin.

Kevät saapuu Helsinkiin yleensä huhtikuussa. Pitenevät päivät ja lämpenevät säät houkuttelevat ihmiset kaupungille ja luonto herää uuteen kukoistukseen.