• Heikkoa räntäsadetta
  open
 • Helsinki close
 • Heikkoa räntäsadetta
  ma
 • Pilvistä
  ti
 • Heikkoa vesisadetta
  ke
Kustaanmiekka Suomenlinna. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy/Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto

Merellisiä kohteita Helsingissä

Helsingin merellisyys tarjoaa loputtoman määrän mahdollisuuksia kesällä. Kaupungin edustaa kaunistaa miltei 100 kilometriä rantaviivaa ja yli 300 saarta, joista useat ovat virkistyskäytössä. Merellisestä Helsingistä pääsee nauttimaan myös monissa saariravintoloissa!

Tutustu Helsingin merellisiin kohteisiin alla.

Suomenlinnan merilinnoitus
Pihlajasaaren ja Uunisaaren uimarannat
Seurasaaren ulkoilmamuseo
Korkeasaaren eläintarha
Saariravintolat
Saaristoristeilyt

Suomenlinna on maailman suurimpia merilinnoituksia

Suomenlinna on Helsingin edustan saarille vuonna 1748 perustettu merilinnoitus, jossa voi aistia idän ja lännen vaikutuksen: linnoitus on saanut nykyisen muotonsa historiallisten vaiheiden kautta osana Ruotsin, Venäjän ja Suomen puolustusjärjestelmää.

Linnoitus on liitetty UNESCOn maailmanperintöluetteloon esimerkkinä oman aikansa eurooppalaisesta sotilasarkkitehtuurista. Suomenlinna on Suomen suosituimpia nähtävyyksiä ja 850 asukkaan kaupunginosa. Linnoitus museoineen ja tapahtumineen on mieleenpainuva kokemus kaikenikäisille. Tunnelmalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat herkullisia makuelämyksiä ja perheen pienimmille seikkailu tunneleissa on jännittävä kokemus.

Lasten kanssa kannattaa suunnata myös Kapteenin kadonneet piirustukset -seikkailukierrokselle. Kierros vie lapset vanhempineen jännittävälle ja hauskalle aikamatkalle valistusajan Viaporiin. Seikkailukierroksia järjestetään 10.6.–9.8. Suomenlinnan kesäteatterissa nähdään koko perheen näytelmä Liisa Ihmemaassa – Tyttö, joka aikaan putosi.

Vierailuun Suomenlinnassa on hyvä varata vähintään puoli päivää. Linnoitukseen tutustutaan kävellen, joten retkeen kannattaa varustautua mukavilla jalkineilla ja tuulen pitävällä vaatetuksella. Suomenlinnaan voi tutustua myös päivittäin opastetuilla kävelykierroksilla aina 31. elokuuta asti.

Suomenlinna on avoinna ympäri vuoden ja osa kohteista palvelee myös talvisin. Suomenlinnaan pääsee Kauppatorilta lähtevällä lautalla ympäri vuoden. Kesäisin Suomenlinnaan pääsee myös Kauppatorilta lähtevällä JT-Linen vesibussilla. Matka kestää varttitunnin.

Suomenlinna
Suomenlinna lapsiperheille

Opastetut kävelykierrokset kesä 2014

Näin pääset Suomenlinnaan (HSL)

Näin pääset Suomenlinnaan (JT-Line)

Pihlajasaari ja Uunisaari ovat joka kesän suosikit

Pihlajasaari on yksi kaupungin suosituimpia virkistyssaaria uimarantoineen ja ravintoloineen. Päivän paistattelijoita palvelee lisäksi sauna. Saareen pääse toukokuusta syyskuun loppupuolelle yhteysaluksella joko Merisatamasta tai Ruoholahdesta.

Aivan kaupungin keskustan tuntumassa Kaivopuiston rannassa sijaitsee kaunis Uunisaari. Saaressa on uimarantojen lisäksi ravintola, kioski ja saunat. Yhteysalus lähtee Kaivopuistosta, Kompassiaukiolta. Uunisaari on avoinna kävijöilleen koko vuoden. Talvella saarelle pääsee ponttoonisiltaa pitkin. 

Pihlajasaari
Näin pääset Pihlajasaareen (JT-Line)

Uunisaari

Näin pääset Uunisaareen

Seurasaari on kaupungin ainoa ulkoilmamuseo

Seurasaari on ollut helsinkiläisten suosima retkikohde jo 1880-luvulla, jolloin kaupunkilaiset tulivat saareen veneillä, keittivät kahvia ja söivät eväitään. Ulkoilmamuseon ja uimarannan lisäksi saarelta löytyy myös HelsinkiMenu-ravintola Seurasaari.

Parhaiten Seurasaareen pääse keskustasta bussilla nro 24. Seurasaaren vierailuun voi luontevasti yhdistää käynnin Urho Kekkosen museoon, Tamminiemeen, joka sijaitsee aivan saarelle vievän sillan vieressä.

Seurasaari
Seurasaaren ulkomuseo
Näin pääset Seurasaareen (HSL)

Urho Kekkosen museo

HelsinkiMenu-ravintolat

Korkeasaaren eläintarhan 150 eläinlajia yhdellä saarella

Helsingin eläintarha sijaitsee Korkeasaaressa, aivan Mustikkamaan kupeessa. Korkeasaari on kuin maailma pienoiskoossa, siellä voi tutustua noin 150:een toinen toistaan kiinnostavampaan eläinlajiin. Korkeasaaren eläimistä valtaosa viihtyy ulkosalla kesät talvet, joten eläintarhassa voi vierailla milloin tahansa.

Korkeasaareen pääsee kesäkaudella Kauppatorilta ja Hakaniementorilta yhteysveneillä. Talvikaudella Korkeasaareen pääsee keskustasta bussilla tai metrolla Kulosaareen ja sieltä Mustikkamaan kautta Korkeasaaren portille.

Korkeasaaren eläintarha
Näin pääset Korkeasaareen

Koe merellisiä herkkuhetkiä upeissa saariravintoloissa

Saariravintolat ovat Helsingin ominta kesätarjontaa, joissa istutaan iltaa hyvän ruoan ja hulppeiden maisemien parissa. Kaivopuiston tuntumasta, Olympiaterminaalista ja Merisatamasta liikennöidään useisiin korkeatasoisiin saariravintoloihin toukokuusta syyskuun loppuun asti. Kokeile myös suosittuja lounas- ja illallisristeilyjä, jotka liikennöivät Kauppatorilta.

HelsinkiMenu-ravintoloissa nautitaan kausiherkkuja: kevät-kesäkaudella mm. ahventa, siikaa ja kuhaa sekä lohta ja silliä uusien perunoiden kera. Loppukesästä koittaa rapukausi, jota vietetään mm. saariravintoloissa.

Merellisen kahvihetken voi viettää vaikkapa Meritullintorilla Aleksanterinkadun päässä vanhassa Relandersgrund majakkalaivassa, Suomenlinnassa, Kaivopuistonrannan kahviloissa tai Tokoinrannassa.

Helsingin saariravintolat
HelsinkiMenu-ravintolat
Herkullinen Helsinki - kauden herkut

Saaristoristeilyillä tutustut kaupungin lähisaaristoon

Helsingissä on mahdollista päästä merelle katselemaan maisemia myös ilman omaa venettä. Kesäisen päivän kruunaa merilounas tai tunnelmallinen illallisristeily. Alukset liikennöivät Kauppatorin rannasta kesäkaudella säännöllisesti. Kauppatorilta pääsee kesäisin myös idylliseen Porvooseen.

Yhteysveneet kaupungin moniin ulkoilusaariin lähtevät kesä-aikaan muun muassa Kaivopuistosta.

Ulkoilu saaristosssa (Liikuntavirasto)
JT-Linen vesibussiliikenne
Strömma-saaristoristeilyjä
Royal Line -saaristoristeilyjä
IHA Lines -saaristoristeilyjä
m/s J.L.Runeberg - reittiliikenne Porvooseen
Helsingin venetaksi

Päivitetty 27.3.2015

Vinkki!

Helsingin edustalla sijaitseva uusi saarikohde Lonna on nyt avoinna yleisölle!

Lue lisää »

Lonna. Kuva: Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Suomen Ilmakuva Oy

 

Suomenlinna. Kuva: Esko Jämsä/Suomenlinnan hoitokunta

 

Mökki Pihlajasaaressa. Kuva: Maija Astikainen/Mondo

 

Seurasaaren silta. Kuva: Helsinki Tourism Material Bank/Flickr-kuvakilpailu

 

Korkeasaari. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki

 

Saari-ravintola. Kuva: A&S Restaurants

 

Saaristoristeilylllä. Kuva: Helsinki Tourism Material Bank/Paul Williams