• I Helsingfors kan du delta i jubileumsårets evenemang längs hela året 2017. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Jubileumsåret Finland 100 år i Helsingfors

Hundraårsjubileet av Finlands 100 år som självständig stat firas 2017 med ett omfattande och mångfacetterat program. Temat för självständighetens jubileumsår är Tillsammans och är öppet för alla finländare och finlandsvänner.

I Helsingfors kan du delta i jubileumsårets evenemang längs hela året:

Det nya århundradets fest
Jubileumsåret för Finlands 100 år av självständighet inleds genast på nyårsafton den 31 december i hjärtat av republiken vid Tölöviken i Helsingfors och med Yles jubileumssändning över hela Finland. Det rikliga programmet under kvällen bjuder på glada överraskningar för folk i alla åldrar. Evenemangen börjar redan på eftermiddagen och festen som kulminerar kring midnatt bjuder in alla finländare och finlandsvänner att dansa och sjunga in Finland på det nya århundradet.

Lux Helsinki i januari
Under den mörkaste tiden på året lyser ljusglimten Lux Helsinki upp bekanta byggnader i centrum med intressant ljuskonst den 5–9 januari 2017. Stadsfestivalen i vintertid är avgiftsfri och lämpar sig för hela familjen.

Helsingfors stadsorkesters trettondagskonsert
På Helsingfors stadsorkesters traditionella trettondagskonsert spelas klassiska kärleksmelodier från inhemska filmer. Konserten Kärlek under björken uppförs för att fira det hundraåriga Finland och ordnas i Musikhuset den 6 januari kl. 15.

Modernt liv! i HAM
Helsingfors konstmuseum HAM celebrerar Finlands självständighet genom att presentera finsk modernism i internationell kontext. Utställningen Modernt liv! förenar arkitektur, design, fotografi och bildkonst samt berättar samtidigt hur den mångformiga modernismen inverkade på det finländska samhället och konsterna. Utställningen öppnar den 3 mars och pågår till den 30 juli.

VM i konståkning
Till idrottsevenemangen under Finlands hundraårsjubileum hör VM i konståkning, som äger rum i Helsingfors från den 29 mars till den 2 april. Världens bästa konståkare uppträder på Hartwall Arenan i Helsingfors.

Utställning med Eliel Saarinens Helsingfors
Utställningen Helsingfors har blivit storstad! berättar om arkitekten Eliel Saarinens arbete som byggare av det självständiga Finland och som pionjär inom stadsplaneringen i Helsingfors. Utställningen öppnar i utställningslokalen Plattformen (Laituri) den 1 juni och visas för allmänheten till den 30 september.

Finland 100 år – alla sjunger den 12 juni
Helsingfors stadsorkester inbjuder hela Finland att sjunga tillsammans på Helsingforsdagen den 12 juni. Allsångskonserten "Finland 100 år – alla sjunger" ordnas i Musikhuset och visas som direktsändning runt om i Finland.

Helsingforsdagen den 12 juni
Under Helsingforsdagen den 12 juni firas huvudstadens födelsedag med över 100 avgiftsfria evenemang runt om i staden.

Finländsk skog på Högholmen
Högholmens zoo visar mångfaldigheten i den finländska naturen på ett tre hektar stort område Den finländska skogen – Finnish Forest, som finns på den södra delen av holmen. På temaområdet som representerar klippig skärgårdstallskog kan besökaren med undantag för vargar se samtliga finländska stora viltdjur samt många utrotningshotade små däggdjur och fåglar. Området öppnas för allmänheten våren 2017.

Världens största byfester
Världens största byfester ordnas den 25–27 augusti då det endast återstår 100 dagar till Finlands stora födelsedag. Hundratals aktörer runt om i Finland ordnar personliga byfester i nationalparker, under bar himmel, i garnisoner, skolor och restauranger. Du kan delta i evenemanget genom att själv arrangera en fest eller genom att sätta dig vid ett färdigt dukat bord.

Utställningen Bron – hälsningar från två republiker
Virka-galleri firar Finlands och Estlands 100 år av självständighet både ur historiskt perspektiv och med konstens metoder med utställningen Bron – hälsningar från två republiker, som öppnar den 13 oktober. Som synvinkel har valts vanliga finländares och esters inbördes kontakter samt självständighetskulturen.

Helsingfors Strömmingsmarknad
Den första söndagen i oktober inleds det äldsta traditionella evenemanget i Helsingfors, dvs. Helsingfors Strömmingsmarknad, som hämtar fiskare och skärgårdsstämning till Salutorget och Södra hamnen i Helsingfors.

Balettspektaklet Kalevalalandet
Nationaloperan och Nationalbaletten firar tillsammans märkesåret Finland 100 år med baletten Kalevalalandet som berättar om Finlands historia och framtid. Nationalbalettens konstnärliga chef Kenneth Greves nya verk är gränsöverskridande och utmanar oss att återupptäcka den finländska sisun. Premiären är den 3 november 2017.