• Helsingfors fyra årstider (c) Visit Helsinki
Share

Helsingfors fyra ansikten

På våren slår knopparna ut och växer till blad som skimrar i olika toner av grönt. På hösten glöder lövträdens grenar av gult och orange, tills vintern täcker dem med ett lager av snö och is.

De växlande årstiderna avslöjar Helsingforsnaturens fyra ansikten. Vart och ett av dem har sin egen speciella karaktär.

Vårens och isens sång

Har du hört hur isen sjunger? Gör en promenad på havsstranden på en varm vårdag så får du höra hur isen dundrar och brakar när den smälter. Du kan beundra islossningen till exempel på södra stranden i Gustavssvärd på Sveaborg.

Vårens och isens sång (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Vid påsk vittnar videknoppar och tussilago som tittar fram genom snön om att sommaren är på väg. Man känner hur naturen håller på att vakna överallt. I Gammelstadsviken kan du hälsa de återvändande flyttfåglarna välkomna. Känner du igen olika fågelarter på deras sång?

Våren (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Gör en promenad i parken eller vandra i Helsingfors skogar för att se hur växterna spirar i den fuktiga jorden. Du kan få se en skymt av en hare som fortfarande bär sin vinterpäls. Snart får den sin bruna färg som flyter samman med skogens färger.

Svalorna för med sig sommaren

Enligt en gammal finsk ramsa börjar sommaren när svalorna återvänder till Finland. Då kallar Helsingfors många parker dig med sin rika grönska. Packa ner en picknickfilt och ge dig ut på spaning efter ett eget gömställe i det gröna.

Sommaren i Helsingfors (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Du kan fly vimlet i centrum bland Kajsaniemiparkens rosenbuskar och växthus. I juni är Alprosparken en härlig syn, när alprosorna och parkazaleorna blommar i sin grannaste prakt.

Vildmat kan man också smaka på restauranger i Helsingfors (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Har du redan hört om vildmat? På sommaren är naturen full av växter och örter som du kan plocka och använda för matlagning. Du kan också smaka på vildmat på restauranger i Helsingfors, till exempel på Chef & Sommelier och Spis.

Höstens skörd

Augusti och september är bråda tider för dem som gillar kultur och olika evenemang i Helsingfors. Då ordnas bland annat Helsingfors Festspel, Art Goes Kapakka och Helsinki Design Week.

Helsingfors Festspel hör till hösten. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

På hösten är det också dags att bärga skörden. Helsingforsarna har blivit jätteintresserade av cityodling och det finns många koloniträdgårdar i staden. Du kan njuta av höstens håvor till exempel på söndagsbrunchen på restaurang Kääntöpöytä.

Under de gula och orange träden finns många bär och svampar som bara väntar på att bli plockade. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Även skogen bjuder på sina höstliga håvor. Under de gula och orange träden finns många bär och svampar som bara väntar på att bli plockade. Besök också Ätbara parken på Blåbärslandet. Den är öppen för alla. I parken kan du smaka på den mogna skörden och plocka lite delikatesser för eget bruk.

Vinterförtrollning

Vintern sveper in staden i ett magiskt vitt täcke. Dra en luva över öronen och sök dig till en park för att bygga en snögubbe!

Vinterförtrollning i Helsingfors (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Har du redan försökt dig på olika vintergrenar? I Helsingfors kan du pröva på allt från skridskoåkning till skidåkning och promenader på havsisen. Kom ihåg att ta matsäck med dig. Grillad korv och varm saft vid en öppen eld på rastplatsen smakar garanterat till exempel efter en skidtur.

När det är smällkallt lockar stadens kaféer dig med varma drycker. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

När det är smällkallt lockar stadens kaféer dig med varma drycker. Besök till exempel stämningsfulla Café Regatta vid Sibeliusparken.

Vilken av de fyra årstiderna är din favorit?