• Helsingfors bjuder på massor med aktiviteter på vintern. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Helsingfors på vintern

Man skulle kunna tro att livet och pulsen i Helsingfors mattas av i vintermörkret. Men nej, staden försjunker inte i dvala på vintern. Tvärtom – Helsingfors bjuder på massor med aktiviteter även när staden är täckt av snö.

Pröva på olika vintergrenar

”Svisch svisch svisch” – det är vinterns ljud runt om i Helsingfors. Helsingfors är kanske världens enda huvudstad där man kan möta skidlöpare nästan i stadens centrum. Det finns många skidspår och utförsåkningsbackar i Helsingfors och dess närhet. Du kan åka skidor i terrängen till exempel i Svedängen, där du också han hyra skidutrustning. Ta med dig några chokladstänger och lite saft, så är du redo för en härlig utfärd.

På Järnvägstorget öppnas om vintern en ispark för skridskoåkning. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Alldeles i Helsingfors kärna, på Järnvägstorget, öppnas om vintern Isparken för skridskoåkning. Där kan du hyra skridskor och öva dina piruetter till tonerna av musik. I kaféet vid skridskobanan kan du ta en paus med en varm kopp kaffe. Isparken är inte den enda skridskobanan i området. Det finns många konst- och naturisbanor i Helsingfors.

Gå på äventyr på havsisen!

När det fryser till ordentligt får du chansen att se Helsingfors i ett helt nytt perspektiv. När isen lägger sig på Östersjön kan du ge dig ut på isen för att titta på staden på skidor eller skridskor eller till fots. Här och där på isen sitter pimpelfiskare på sina små campingstolar och väntar tålmodigt på napp.

Säkerheten är viktig. Håll dig på märkta leder. Om inga andra människor är ute på isen, borde förmodligen inte du heller vara där. Glöm inte att kontrollera att isen bär innan du ger dig ut på havet. Information om isläget får du till exempel från Finlands miljöcentral SYKE. Klä dig varmt, glöm inte solglasögonen, och framför allt – ta isdubbar med dig. Du kan också gå på en guidad tur på isen.

På promenad i Helsingfors på vintern (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Total snöglädje

Att åka backe är en av de populäraste vinteraktiviteterna bland barnen i Helsingfors – och även bland många vuxna som har barnasinnet kvar. Om du inte har en pulka eller åklapp klarar du dig bra med en plastpåse. Likasinnade snöfantaster hittar du garanterat till exempel i Svedängen och Brunnsparken. Ta tillfället i akt särskilt på fastlagshelgen, då backarna vimlar av glada studerande.

Att åka backe är en av de populäraste vinteraktiviteterna i Helsingfors. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

När du planerar en vinterpromenad är havsstranden och skärgården kanske inte det första du kommer att tänka på. Men till exempel Sveaborg, som är ett av de populäraste besöksmålen i Helsingfors, är jätteintressant också på vintern. Ta färjan och åk ut för att titta på de snötäckta murarna, begrunda den gamla fästningens historia och skåda den vitskimrande horisonten och packisarna på stränderna.

Färjan till Sveaborg. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Först när du kommer ut i den snötäckta skogen minns du vad verklig tystnad är. Besök till exempel Nybondas eller Centralparken och koppla av i den friska vinterluften. Känner du igen djuren på deras spår i snön?

Fölisöns Julstig ordnas i december. (c) Jussi Hellsten

Botaniska trädgården i Kajsaniemi, alldeles i Helsingfors centrum, är ett magiskt ställe på vintern: de upplysta växthusen skimrar bland de vita drivorna och i det mjuka mörkret som diamanter. I parken ser du växter som sticker fram genom snön och ekorrar i sina vinterpälsar. Djur finns också att se på Fölisön. I december ordnas på Fölisön en Julstig som är avsedd för barnfamiljer. Även föräldrarna gillar den garanterat.


Uppdaterad 8.2.2016