• Arkitektur i Helsingfors (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki
Share

Arkitektur i Helsingfors

Modernismen, funktionalismen och Nordeuropas största enhetliga område som är byggt i jugendstil gör Helsingfors till en betydande arkitekturstad.

Helsingfors arkitektur karakteriseras av nordisk enkelhet och finess. I centrum är speciellt området kring Senatstorget en unik arkitektonisk helhet i nyklassicistisk stil. Sjöfästningen Sveaborg är en intressant helhet som består av olika skikt från den svenska tiden, ryska tiden och finska tiden.

Strandkasernen på Sveaborg. (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Den rysk-bysantiska arkitekturtraditionen representeras av den största ortodoxa kyrkan i Västeuropa, Uspenskijkatedralen (1868) ritad av Alexander M. Gornostajev. I hjärtat av Helsingfors finns många byggnader i eklektisk stil, t.ex. det vackra Ständerhuset (1890) av Gustaf Nyström. Theodor Höijer, nyrenässansens stora namn i Helsingfors, har berikat stadsbilden med bl.a. konstmuseet Ateneum (1883) och byggnader på Norra esplanaden.

Uspenskijkatedralen (c) Visit Finland

Jugendstilen fick sin egen tolkning i Finland, nationalromantiken. Dess främsta representanter är Jugendsalen (1904) ritad av Lars Sonck och Nationalmuseet (1910) som skapades av den berömda arkitekttrion Gesellius–Lindgren–Saarinen. Järnvägsstationen (1914) ritad av Eliel Saarinen är en imponerande företrädare för sentida jugendstil. 1920-talets nordiska klassicism kommer till uttryck i Riksdagshuset (1931) ritat av J. S. Sirén.

Järnvägsstationen (c) Visit Finland

Idylliska trähusmiljöer finns i Kottby, Vallgård och Främre Tölö. Trähusen i Kottby är byggda i 1920-talets klassicistiska stil. Det nyaste exemplet på träbyggande är Kampens kapell (2012).

Trähus i Kottby (c) Visit Finland

Stram funktionalism representeras av bl.a. Olympiastadion (1938) och Glaspalatset (1935).

Glaspalatset (c) Katja Hagelstam/Visit Finland

Modernismen som bäst företräds av den världsberömde finske arkitekten Alvar Aalto i bl.a. Akademiska bokhandeln (1969) och Finlandiahuset (1971/1975). Den djupt in i berget insprängda Tempelplatsens kyrka (1969) av Timo och Tuomo Suomalainen är en av de populäraste sevärdheterna i staden tack vare sin unika arkitektur.

Tempelplatsens kyrka (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

1990- och 2000-talets arkitektur representeras av Museet för nutidskonst Kiasma (1998), ritat av amerikanen Steven Holl. Tidningshuset Sanomatalo (1999) i centrum samt High Tech Center (2001) i Gräsviken är praktexempel på stram glas- och stålarkitektur. Musikhuset ligger intill Finlandiahuset och färdigställdes hösten 2011. Byggnaden ritades av arkitektbyrån LPR. Helsingfors universitets huvudbibliotek, Kaisahuset (2012), företräder prisbelönt glasarkitektur och ritades av Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Musikhuset (c) Jussi Hellsten/Visit Helsinki

Bekanta dig med Helsingfors arkitektursevärdheter