• (c) Jussi Hellsten/Helsinki365
Share

Upptäck designstaden Helsingfors

Design är en faktor som är djupt rotad i Helsingfors urbana livsstil, vilket gör staden till ett perfekt resmål för designshopping och designkultur.

Design uttrycker sig i finländarnas vardagsliv på många sätt, från möbler i hemmet och föremål som representerar gamla finska designtraditioner till moderna urbana lösningar i staden och modern inredningsdesign.

Toppnamn, klassiker och trendskapare

Finland har mycket fina traditioner inom formgivning, och den förenklade, funktionalistiska och renodlade konstindustrin har redan i decennier rönt internationell uppskattning. De mest kända namnen inom finländsk design är Alvar Aalto, Marimekko, Iittala och Arabia.

Under se senaste åren har de unga kläddesignarnas märken, såsom Paola Suhonens Ivana Helsinki, Ilona Hyötyläinens Miun, Samu-Jussi Koskis Samuji och skodesignern Minna Parikka samt Lumi Accessories väckt förtjusning på internationellt plan.

Helsingfors är också en perfekt stad för att shoppa design och uppleva formgivningskultur. Här hittar du ett flertal designbutiker där du kan köpa finsk design.

Upptäck designkvarteret i Helsingfors

I Helsingfors utbud ingår en hel stadsdel som är designorienterad. I Designkvarteret finns cirka 200 objekt från designbutiker till gallerior, från verkstäder till museer, från restauranger till hotell och designbyråer.

Det enklaste sättet att uppleva kvarteret är om du deltar till exempel på promenadturen Design Walk, där visas deltagarna de viktigaste ställena i området. Promenadturerna organiseras på fredagarna.

Man kan också på egen hand upptäcka de bästa bitarna av Helsingfors designkvarter med hjälp av sex promenadrutter.

När du utforskar designkvarteret, besök Designmuseet och upplev charmen hos det 140 år gamla museet. Designmuseet presenterar på sin basutställning de centrala fenomenen inom finländsk konstindustri. Basutställningen flankeras av temautställningar som presenterar utvecklingen inom den inhemska och internationella formgivningen.

Helsingfors bjuder på massor av designevenemang, året runt

Helsinki Design Week äger rum varje höst i september och är ett evenemang där kreativiteten spelar en huvudroll. Det största designevenemanget i Norden bjuder på utställningar, seminarier, verkstäder, modeförevisningar, installationer, shoppingmöjligheter, kvällsprogram, öppna dörrar till studior och andra platser som annars är stängda för allmänheten.

I anslutning till designveckan går Finlands största möbel-, inrednings- och designmässa Habitare av stapeln i Messukeskus i Helsingfors. Mässan visar upp inredningsdesignlösningar för hemmet och det offentliga rummet, från möbler och material till unika designföremål.

Om du besöker Helsingfors under julen, glöm inte att besöka designjulmarknaden som anordnas i Kabelfabriken av Industrikonstförbundet Ornamo. Tre dagar fyllda av mode, accessoarer, smycken och inredningsdesign – ett perfekt tillfälle att hitta fina julklappar till hela familjen!

Masters of Aalto är ett årligt evenemang som anordnas av Aalto-universitetet i maj. Det är en utställning av idéer och uppfinningar, såväl som en festival som kretsar kring teser, examensarbeten och avslutande prov som har inlämnats av avgångselever från konst- och designskolan och avgångseleverna från teknik- och ekonomiskolan.

Ta reda på vad som är nytt på modefronten under modeevenemanget Pre Helsinki som organiseras varje år i maj. Fyradagarsprogrammet omfattar modevisningar, seminarier, samtal och mycket annat.

Se också:

Finsk design från Helsingfors

Finskt mode från Helsingfors


Uppdaterad 9.6.2015